Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

2023. január 24. 19:20 Múlt-kor

Marilyn Monroe

Minden idők legismertebb szexszimbólumát, Kennedy elnök szeretőjét, a tragikusan fiatalon elhunyt Marilyn Monroe-t (1926-1962) senkinek sem kell bemutatni. Nem túlzás azt állítani, hogy az 50-es években különleges kisugárzásával férfiak millióit megbabonázó díva maga volt a megtestesült nőideál.

A második világháború alatt egy hadianyaggyár betanított munkásaként tevékenykedő Monroe bebizonyította: az amerikai álom létezik.

Kevesen tudják azonban, hogy a kis Norma Jeane beszédhibával küzdött. Egyik legjellegzetesebb védjegyét, lihegő, érzéki hangját is gyermekkori dadogásának köszönhette.

A beszédzavar idővel elmúlt, ám gimnáziumi éveire visszatért, és további két éven át megkeserítette a fiatal lány életét.

Bár végül egy beszédterapeuta segítségével elsajátította a helyes légzési technikát, és sikerült felülkerekednie a problémán, néha még felnőttként is előfordult, hogy elakadt a nyelve.

Beszédhibája a színpadon – sok, korábban hasonló problémával küzdő színész pályatársához hasonlóan – sokáig egyáltalán nem akadályozta.

Az 1962-es, vagyis a színésznő halála évében forgatott, és végül befejezetlenül maradt Something’s Got to Give című film felvételei során azonban a stresszes magánélete és drogfüggősége miatt egyre rosszabb mentális állapotba kerülő Monroe dadogása még egyszer – utoljára – visszatért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra