Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

2023. január 24. 19:20 Múlt-kor

VI. György

Hogy hogyan befolyásolta a történelem alakulását egy angol király és egy ausztrál kocsmáros fiának kapcsolata? Aki látta A király beszéde című filmet, tudja a választ.

Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy VI. György király nem tudta volna végigmondani a második világháború alatt britek millióiba bátorságot öntő beszédeit kínos elakadások nélkül, ha nem ismeri meg Lionel Logue-ot, az orvosi diploma nélkül praktizáló, különc beszédterapeutát.

A Bertie-nek becézett királyi sarj 8 éves korában kezdett dadogni. A beteges kisgyereknek különösen azok a protokolláris alkalmak jelentettek rémálmot, amikor nagyszülei előtt kellett verset szavalnia, de iskolai teljesítményét is nagyban befolyásolta dadogása.

Hivatalos megszólalásokkor Őfelségének nevezte az apját, csak hogy ne kelljen kimondania a nagy nehézséget okozó király szót, felesége, a későbbi Erzsébet királynő anyja pedig annyira félt férje dadogásától, hogy a pohárköszöntők alkalmával teljesen kifehéredett a keze az asztalterítő szorongatásától.

Bertie 1926-ban ismerkedett meg Logue-gal, és már-már barátinak mondható kapcsolat alakult ki köztük.

A foglalkozásoknak köszönhetően a yorki herceg dadogása szinte teljesen elmúlt, és a logopédussal egy idő után már csak levélben tartotta a kapcsolatot.

Amikor azonban bátyja, VIII. Edward lemondott a trónról, Bertie-re élete legnehezebb feladata várt: a királyi teendők ellátása.

A feszült helyzetben ismét szükség volt Logue szolgálataira, aki a hivatalos beszédekből kihúzta a problémás szavakat, és jelen volt az uralkodó nyilvános szerepléseinél.

A beszédterapeutának hatalmas szerepe volt abban, hogy a király a második világháború megpróbáltatásai közepette is helytállt, és a gyerekkorában sokak által lenézett Bertie-re kellemes nosztalgiával emlékeznek a britek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra