Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

2023. január 24. 19:20 Múlt-kor

Winston Churchill

A sokak által a 20. század legnagyszerűbb angol politikusának tartott Winston Churchill (1874-1965) beszédhibájáról mindmáig megoszlanak a vélemények.

Sokak – többek között magánorvosa, Lord Moran, fia, Randolph Churchill, valamint az amerikai Stuttering Foundation nevű szervezet – szerint Churchill enyhe dadogástól, mégpedig annak tónusos formájától (az a típusú dadogás, melynél az illető elnyújtja az első szótagot) szenvedett.

Az államférfi számos módszerrel próbálkozott, hogy legyőzze a problémát.

Az izomgörcsök megakadályozása érdekében minden mondat elején hosszan egy „m”-et ejtett, és hogy ne érje váratlanul semmilyen felvetés, sokszor napokon át készült egy-egy nyilvános fellépésére, amely amellett, hogy segítette beszédhibája kiküszöbölésében, műveltsége gyarapításához is nagyban hozzájárult.

A The Churchill Centre nevű szervezet azonban legendának tartja a kétszeres brit miniszterelnök dadogásáról szóló híreszteléseket.

Véleményük szerint Churchillnek csak az „s” mássalhangzó kiejtése okozott gondot, dadogásra számos titkárnője közül mindössze egy utalt emlékirataiban, és a családtagok visszaemlékezéseiben, valamint újságírók tudósításaiban sem találunk erre utaló megjegyzést.

Kétséges, hogy valaha kiderül-e az igazság, egyvalamit azonban mindenképpen leszögezhetünk: ha Churchill valóban dadogott is, beszédhibája jóval enyhébb formában nyilvánult meg, mint kortársa és „felettese”, VI. György király esetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra