Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

2023. január 24. 19:20 Múlt-kor

Charles Darwin

A hivatalos egyházi teremtéstörténetet megkérdőjelező és az evolúcióelmélet alapjait lefektető nagyszabású mű, a Fajok eredete szerzőjének, Charles Darwinnak (1809-1882) már nagyapja, a III. György király magánorvosának felkért tudós, Erasmus Darwin is dadogott.

Bár az unoka beszédhibájáról keveset tudunk, annyi bizonyos, hogy a természettudós pályáját nem befolyásolta dadogása, amely csak enyhe formában jelentkezett.

Ily módon Darwinnak nem okozott különösebb nehézséget, hogy a problémáját elfedje beszélgetőpartnerei vagy hallgatósága előtt.

A teljes tünetmentességet azonban – a legtöbb dadogóhoz hasonlóan – nem tudta elérni. Ha beszélgetés közben izgatott volt, a mondatok első szavát gyakran enyhe dadogással ejtette ki, és különösen a „w”-vel kezdődő szavaknál akadtak problémái.

Darwin az enyhe dadogáson kívül számos egészségügyi problémával küzdött, amelyek az 1830-as évektől kezdve egész életén át végigkísérték.

Gyomor- és szívpanaszai, valamint gyakran jelentkező remegése okát egyetlen orvos sem tudta megállapítani.

Tény azonban, hogy a különös tünetek általában nyilvános szereplései, valamint hivatalos találkozók alkalmával, vagyis stresszhelyzetekben jelentkeztek, így nem kizárt, hogy beszédhibájával is összefüggtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra