Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét különös csata a középkorból

2015. június 5. 08:18

Részeg seregektől kezdve vak királyok harcán át a jóízűen szundikáló hadvezérig a középkor embere jó néhány szokatlan ütközetet élhetett meg. Mi most hetet mutatunk meg.

<

Csak harcoljatok helyettünk, mi lakomázunk

A francia birtokokért és a hatalomért folyó százéves háború elején, 1351. március 26-án Bretagne-ban találkozott a francia és az angol sereg. Habár még „csupán” 14 éve folyt - a mint később kiderült - több mint egy évszázadon át elhúzódó háború, a felek az addigi vérontás, valamint a pestisjárvány pusztításai következtében jelentősen meggyengültek. A grófságért folyó küzdelem (hivatalosan: breton örökösödési háború) előtt a két ellenséges hadvezér, Jean de Beaumanoir és Robert Bemborough megegyezett abban, hogy nem zúdulnak egymásra a több ezer főnyi tömegek, hanem kiválasztanak 30-30 harcost, akik addig harcolnak, amíg az egyik fél meg nem adja magát.

A Josselin és Ploërmel vára közötti mezőn zajló küzdelem, a harmincak csatája végül órákon át folyt, míg a különös hírre összesereglett helybéli tömeg, valamint a pihenő alakulatok - kissé illúziórombolóan - frissítőket szolgáltak fel egymásnak, s kissé távolabbról szemlélték az öldöklő küzdelmet. Az ütközetet néhány óra után az előre megbeszéltek szerint ideiglenesen felfüggesztették, és lehetővé vált a sebesültek ápolása. A csata végén a hat embert vesztő franciák kerültek ki győztesen, miután a 9 halottat számláló angolok megadták magukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét különös csata a középkorból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra