Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tánc és aranyalma – az Anna-bál hagyománya

2015. július 25. 13:42 MTI

Július 25-én, szombaton 190. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden az Anna-bált az Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében. Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi-Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Krisztina azon az estén ismerkedett meg majdani férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanújával. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot annak a személynek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.

<

Anna-bálok nemcsak Füreden voltak, hanem más fürdőhelyeken is, de kétségtelen, hogy az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi táncvigalmak lettek a leghíresebbek. A 19. században ezek voltak a legkedveltebbek az arisztokraták körében, a résztvevők nemzeti öntudata az öltözködésben - a zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban - is kifejezésre jutott.

1861-ben választottak először bálkirálynőt, akit 1862 óta aranyalmával jutalmaznak. Az egykoron neves személyiségeket - Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - is vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, számos balatoni településen (Balatonalmádi, Csopak, Tihany, Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár) tartottak Anna-bált a füredi mintájára, de Füreden nem.

A balatonfüredi rendezvény reneszánsza 1954-ben kezdődött, a színhely ekkor a Balaton étterem volt. Ezentúl már minden évben megtartották és az elődök iránti tiszteletből számozzák úgy a bálokat, mintha minden évben megrendezték volna. 1957 óta a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel ad otthont a bálozóknak, ettől az évtől választják meg minden évben az Anna-bál szépét is.

A bál előtti pénteki napon rendezik meg a hagyományos balatoni szívhalászatot, amelynek résztvevői kihalászhatják a tóból jövendőbelijük nevét. Erről a szokásról már Vörösmarty Mihály és Krúdy Gyula is megemlékezett. Akkoriban a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, s akinek a neve szerepelt rajta, az lett első táncpartnere másnap a bálon. A hagyományt néhány éve újították föl, a lányok idén a Jókai motoros hajó fedélzetéről próbálják majd kihalászni merítőhálóval a vízen lebegő szíveket.

A báli menet szombaton szokásosan a Vaszary-villa kertjéből indul. Itt akasztják a hölgyek nyakába a sorszámozott porcelánszíveket, amelyeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készít. A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be. 1962 óta hagyományosan felcsendülnek az Anna-báli keringő - Huszka Jenő utolsó szerzeménye - dallamai is. A bál szépe választáson minden bálra érkező nő részt vesz, nincs szükség külön nevezésre. Szakmai zsűri figyeli egész este őket és kiválasztja közülük azt a 15-öt, akire aztán a sorszámuk alapján lehet szavazni. E 15-ös csoportból választják ki a résztvevők az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét. A bálkirálynő jutalma az Erisz-alma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, két udvarhölgyéé pedig egy-egy herendi váza Rotschild- és Apponyi-díszítéssel.

A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városon, a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői díszes hintón, lovas huszárok kíséretében indulnak városi sétakocsikázásra. Az Anna-bál alkalmából Balatonfüreden kulturális programok is várják az érdeklődőket: az Operafüred keretében a Magyar Állami Operaház művészei tartanak előadásokat a Gyógy téren, gálaműsorral egybekötött prímásversenyt is rendeztek. A szokásokhoz híven a város meghívta a bálra azokat a Balatonfüreden és testvérvárosaiban élő lányokat, akik idén ünneplik 18. születésnapjukat. A 190. Anna-bál díszvendége Balatonfüred kulturális testvérvárosa, Komárom lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tánc és aranyalma – az Anna-bál hagyománya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra