Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Keresés

Keresési feltételek:
Címke: gasztronómia
236 találat
[1]

Kétes hírű luxusszállodát is vezetett a Sacher-torta megálmodója

[2024.09.09. 14:05] Hírek

148 éve, 1876. szeptember 9-én nyitották meg Bécsben a világ egyik legjobb és leghíresebb szállodáját, a Sachert. A hotel éttermében eleinte tejszínhabbal tálalták a Sacher-tortát és francia mintára szeparékat alakítottak ki, eszményi helyet kínálva a flörtöléshez, pletykáláshoz, udvari intrikákhoz.

[2]

Fájdalomcsillapításra is szolgáltak az ölebek az ókori Görögországban

[2024.07.15. 18:05] Hírek

Az ókori Görögországban a kutyák és emberek viszonya összetett volt: házikedvencként, haszonállatként, az isteneknek felajánlott áldozatként, sőt néha még eleségként is tekintettek az állatokra.

[3]

Görkorcsolyás lányok tették sikeressé a világ leghíresebb gyorsétteremláncát

[2024.05.15. 09:50] Hírek

84 éve, 1940. május 15-én San Bernardinóban nyílt meg az első McDonald's étterem. A cég rövid idő alatt a történelem legsikeresebb gyorsétterem-hálózatává fejlődött. Üzleteiben már 1963 végéig egymilliárd hamburgert adtak el, manapság pedig már 40 ezer éttermük működik az egész világon.

[4]

A magyar kultúrával ismerkedhettek a washingtoni magyar nagykövetség rendezvényére érkezők

[2024.05.13. 11:20] Hírek

Több ezer látogató vett részt a magyar nagykövetség nyílt napján Washingtonban szombaton, amikor megnyíltak az európai uniós külképviseletek az amerikai látogatók előtt.

[5]

Egy étterem volt az amerikai feminista mozgalom első főhadiszállása

[2024.04.20. 10:35] Hírek

1868. április 20-án egy tucat nő vonult be sorban a híres New York-i Delmonico's-ba. A nők középosztálybeliek, vagy gazdagabbak voltak, sokan közülük azonban dolgoztak, ami a 19. század közepén anomáliának számított. Maga az ebéd még inkább: egyetlen férfi sem volt velük.

[6]

Magyar és nemzetközi konyhát ötvözve alkotta meg ételeit Gundel János

[2024.03.03. 10:35] Hírek

180 éve, 1844. március 3-án született Gundel János, a magyar vendéglátás és gasztronómia nemzetközi hírű képviselője.

[7]

Visszavitték újratöltésre a fémdobozt a dobozos sör első vásárlói

[2024.01.24. 09:50] Hírek

„A sörfőzők nem kérték. A fogyasztók álmodni sem mertek róla. Az üveggyártók el sem hiszik” – így kezdődött a Fortune üzleti magazin 1936. januári, az egy évvel korábban, 1935. január 24-én piacra dobott dobozos sörről szóló cikke.

[8]

Nem sikerült egy csapásra megoldani a szívószálak minden nehézségét

[2024.01.03. 20:20] Hírek

Az ital adta élvezet egy pillanat alatt tovatűnt. Marvin Chester Stone mérgesen meredt a mentakoktéljában ázó, az angolperje szárából készült szívószálára, amelynek köszönhetően, immáron sokadik alkalommal, zavaró fűíz jelent meg az italában.

[9]

Év közben elképzelhetetlen bőséggel ünnepelték a középkori karácsonyokat

[2023.12.25. 17:50] Hírek

Az advent immár legalább másfél évezrede a karácsonyi készülődés időszaka a keresztény kultúrkörben. Különösen népszerűek voltak ezek a hetek a középkorban, hiszen a lakomák és ünnepségek iránt lelkesedő emberek ezúttal valóban szabadon hódolhattak a szórakozásnak.

[10]

New Yorkban is elismerést aratott Gundel Károly étterme

[2023.11.28. 20:20] Hírek

67 éve, 1956. november 28-án hunyt el Budapesten Gundel Károly vendéglős, a magyar vendéglátás és gasztronómia nemzetközi hírű képviselője.

[11]

Ismerős finomságokra bukkanhatunk a régi Városliget ételárusainak kínálatában

[2023.10.16. 16:05] Hírek

A magyar ember klasszikus utcai ételei közé tartozik a perec, a lángos, a kolbász, a főtt kukorica, a sült gesztenye, az édességek közül a fagylalt, a vattacukor, a kürtőskalács. A Városliget múltjába visszatekintve is gazdag hagyományát találjuk a kézből fogyasztható ételeknek.

[12]

Uralkodói menyegzőből nőtt ki az Oktoberfest hagyománya

[2023.10.12. 19:05] Hírek

A világhíres müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest gyökerei egy 213 évvel ezelőtti, 1810. október 12-én megtartott hercegi menyegzőig nyúlnak vissza. Ezen a napon kelt ugyanis egybe Terézia Sarolta szász-hildburghauseni német hercegnő és Lajos Károly Ágost herceg, aki később I. Lajos bajor királyként lépett a trónra.

[13]

Minden korban az elit otthona volt a Sacher, Bécs luxushotele

[2023.09.09. 19:05] Hírek

147 éve, 1876. szeptember 9-én nyitották meg Bécsben a világ egyik legjobb és leghíresebb szállodáját, a Sachert. A hotel éttermében eleinte tejszínhabbal tálalták a Sacher-tortát és francia mintára szeparékat alakítottak ki, eszményi helyet kínálva a flörtöléshez, pletykáláshoz, udvari intrikákhoz.

[14]

Emlékbélyeget kapott a macskanyelv a Szerencsi Csokoládégyár 100. születésnapja alkalmából

[2023.07.14. 16:07] Hírek

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Szerencsi Csokoládégyár tiszteletére alkalmi bélyegsort bocsátott ki a Magyar Posta.

[15]

Már a két háború között lehetett Magyarországon buborékos csokoládét enni

[2023.07.07. 20:20] Hírek

Július 7-én világszerte a csokoládé világnapját ünneplik, ebből az alkalomból a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte a legizgalmasabb és legmeglepőbb oltalmakat, amelyeket ezzel a közkedvelt édességgel összefüggésben adtak be a hivatalhoz az elmúlt több, mint 125 évben.

[16]

A pizza ókori ősét fedezhették fel egy pompeji freskón

[2023.06.28. 11:27] Hírek

A pizza ősét ábrázolhatták egy freskón, amelyet egy pompeji ház falán fedeztek fel – számolt be róla kedden az olasz kulturális minisztérium.

[17]

Zilahy Ágnes és egyetemista kosztosai

[2023.05.21. 10:34] Hírek

A magyar vendéglátás-történetben tátong egy nagy fehér folt vagy inkább fekete lyuk: soha nincs szó a „közkatonákról”, akik iskolákban, kórházakban, szegényházakban, kaszárnyákban, börtönökben „szolgálva” teremtették meg a gyerekek és a felnőttek tömegeinek mindennapi étkezést.

[18]

Henry Ford módszereivel lett világsiker a McDonald's

[2023.05.15. 12:20] Hírek

83 éve, 1940. május 15-én San Bernardinóban nyílt meg az első McDonald's étterem. A cég rövid idő alatt a történelem legsikeresebb gyorsétterem-hálózatává fejlődött. Üzleteiben már 1963 végéig egymilliárd hamburgert adtak el, manapság pedig már 40 ezer éttermük működik az egész világon.

[19]

Évszázadok gasztronómiáját mutatja be a francia királyok mesterszakácsának receptgyűjteménye

[2023.03.22. 11:24] Hírek

Pierre de Crombrugghe belga báró könyvtárából származó, 200 történelmi szakácskönyvet árvereznek el a héten Párizsban, a legértékesebb darab árát félmillió euró körülire becsülik.

[20]

Öt nemzedék óta a magyar cukrászat élvonalában az Auguszt família

[2023.02.27. 19:05] Hírek

Auguszt József, a híres cukrászdinasztia kiemelkedő alakja 148 éve, 1875. február 27-én született. A Párizsban és Londonban is tanult cukrász alig múlt huszonegy éves, amikor 1896-ban aranyérmet nyert cukorból készült szoborkompozíciójával.

[21]

Felbontottak egy csaknem 100 éves pezsgőt Paul Bocuse sztárséf hagyatékából

[2023.02.27. 11:29] Hírek

A Ruinart francia pezsgőgyárban csütörtökön felbontották a márka legrégebbi ismert évjáratú – 1926-ban készült – pezsgőjét, amely Paul Bocuse francia sztárséf pincéjéből került elő.

[22]

Egy jó kis halászlé vagy székelygulyás a Kis Pipában?

[2023.02.12. 10:40] Hírek

A Pesti Hírlap az 1879. január 18-i számában arról tudósította olvasóit, hogy Massenet, a jeles francia zeneszerző Lahor királya című operájának főpróbája után társaival és vendéglátóival a Kis Pipa vendéglőben reggelizett.

[23]

Dobozos (s)öröm: így zárták fémbörtönbe a folyékony kenyeret 

[2023.01.24. 14:50] Hírek

„A sörfőzők nem kérték. A fogyasztók álmodni sem mertek róla. Az üveggyártók el sem hiszik” – így kezdődött a Fortune üzleti magazin 1936. januári, az egy évvel korábban, 1935. január 24-én piacra dobott dobozos sörről szóló cikke.

[24]

Barát, segítőtárs, élelem: kutyák az ókori Görögországban

[2023.01.15. 16:05] Hírek

Az ókori Görögországban a kutyák és emberek viszonya összetett volt: házikedvencként, haszonállatként, az isteneknek felajánlott áldozatként, sőt néha még eleségként is tekintettek az állatokra.

[25]

Megbomlott ízharmónia vezetett a szívószál feltalálásához

[2023.01.03. 08:20] Hírek

Az ital adta élvezet egy pillanat alatt tovatűnt. Marvin Chester Stone mérgesen meredt a mentakoktéljában ázó, az angolperje szárából készült szívószálára, amelynek köszönhetően, immáron sokadik alkalommal, zavaró fűíz jelent meg az italában.

[26]

Lakomák és mulatságok övezték a középkori karácsonyokat

[2022.12.25. 17:50] Hírek

Az advent immár legalább másfél évezrede a karácsonyi készülődés időszaka a keresztény kultúrkörben. Különösen népszerűek voltak ezek a hetek a középkorban, hiszen a lakomák és ünnepségek iránt lelkesedő emberek ezúttal valóban szabadon hódolhattak a szórakozásnak.

[27]

A francia bagett is a szellemi világörökség része lett

[2022.12.01. 20:16] Hírek

A ropogós héjú, hosszúkás francia fehérkenyér, a bagett szerdán felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

[28]

Máig nemzetközi étlapokon szerepelnek Gundel Károly receptkölteményei

[2022.11.28. 11:50] Hírek

66 éve, 1956. november 28-án hunyt el Budapesten Gundel Károly vendéglős, a magyar vendéglátás és gasztronómia nemzetközi hírű képviselője.

[29]

Több mint félmillió évvel régebb óta sütjük-főzzük az ételt, mint eddig gondoltuk

[2022.11.17. 20:22] Hírek

Az ember ősei már 780 ezer évvel ezelőtt is jól átsütve vagy megfőzve szerethették a halat – derült ki egy új régészeti kutatásból, amely egyben arra szolgál bizonyítékokkal, hogy az eddig véltnél 600 ezer évvel korábban is főzték már az ételt.

[30]

„Festetich Minánál pompás magyar ebédet eszem” – Gróf Széchenyi István étkezési szokásai

[2022.11.11. 17:10] Hírek

Annak ellenére, hogy Széchenyi István naplója a reformkor-történet talán legtöbbet idézett dokumentuma, eddig csak kevesen aknázták ki alulnézetből, írójának hétköznapi tapasztalataira fókuszálva, holott Széchenyi mindennapjainak szférája kimerítetlen „kincsesbánya” a történettudomány számára.

[31]

Dobozos (s)öröm – Hogy került fémdobozba a folyékony kenyér?

[2022.11.04. 13:20] Hírek

A Gottfried Krueger sörgyár vezetői egyáltalán nem voltak elragadtatva az ötlettől, az American Can csomagolóanyag-gyártó cég munkatársai azonban meggyőzték őket: a hagyományos üveges vagy hordós változat helyett zárják fémdobozba a folyékony kenyeret.

[32]

Amikor 1700 kilométert utazott Elvis Presley egy áfonyás szendvicsért

[2022.10.29. 13:20] Hírek

A Király imádta a hasát, és halandó ember számára elképzelhetetlen dolgokat is megtett, hogy kielégítse csillapíthatatlan étvágyát. Sohasem felejtette el, hogy egy alkalommal evett a denveri Colorado Mine Company nevű étteremben egy mogyoróvajas, áfonyalekváros, baconös szendvicset is. Később egy egy téli este annyira megkívánta, hogy repülővel ment el érte.

[33]

A tatai Esterházy-kastély parkjában adták át a Magyar Konyha termelői díjait

[2022.09.13. 15:43] Hírek

A SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy-kastély parkjában immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha termelői díjait. Az elismerést idén is három termelő vehette át.

[34]

Lacikonyhák és társaik

[2022.08.26. 13:25] Hírek

„…milly boldogul élünk mi pestiek! Képzelhetik a’ vidékiek, ha megmondjuk, hogy 1247 fogadó, étház, csapszék áll szolgálatunkra tárva, hol mindenütt, a’ mint mondatik, izletes étkeket, dicsőséges bort ’s jeles árpalevet mérnek;”

[35]

Magyarországon szabadalmaztatták először a buborékos csokoládét

[2022.07.07. 12:47] Hírek

Július 7-én világszerte a csokoládé világnapját ünneplik, ebből az alkalomból a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte a legizgalmasabb és legmeglepőbb oltalmakat, amelyeket ezzel a közkedvelt édességgel összefüggésben adtak be a hivatalhoz az elmúlt több, mint 125 évben.

[36]

A „tábori hasügyminiszterek” akár géppuskatűzben is ellátták a rájuk bízott katonákat

[2022.05.28. 16:20] Hírek

A soknemzetiségű és vallási megoszlású, földrajzilag rendkívül eltérő adottságú Osztrák–Magyar Monarchia haderejének összetétele igen színes képet mutatott. A sokféleség az élelmezés területén is jelentkezett.

[37]

Görkorcsolyás lányok szállították a rendeléseket a világ első McDonald’s éttermében

[2022.05.15. 16:25] Hírek

82 éve, 1940. május 15-én San Bernardinóban nyílt meg az első McDonald's étterem. A cég rövid idő alatt a történelem legsikeresebb gyorsétterem-hálózatává fejlődött. Üzleteiben már 1963 végéig egymilliárd hamburgert adtak el, manapság pedig már 40 ezer éttermük működik az egész világon.

[38]

Erdélyi fatányéros orosz jazzel: a budapesti vendéglátás gyöngyszemei a húszas-harmincas években

[2022.04.24. 09:50] Hírek

Budapest mindig is soknemzetiségű város volt, aminek köszönhetően étkezési kultúrája is igen változatos képet mutatott. A XX. század első felében aztán az újabb betelepülők még színesebbé és izgalmasabbá tették a hazai éttermek, kávéházak kínálatát.

[39]

A Duna egykori halcsodái

[2022.04.03. 07:30] Hírek

Évszázadokon át a tavasz egyik nagy eseménye a Duna magyarországi szakaszán a vizahalászat volt. Bizonyára sokan tudják, hogy Budapest Vizafogó városrésze innen kapta a nevét, az viszont már kevésbé közismert, hogy a Margit-szigeti apácák, illetve a pesti halászcéh között évtizedes per folyt a vizahalászati jogról, amely busás bevételt jelentett. Ez a gyönyörű jószág a XX. század második felére már igen ritka halászzsákmánynak számított, nem csoda, ha híre ment, amikor hálóba akadt.

[40]

Gyuri bácsi varjút süt – mindennapok a régi Margit-szigeten

[2022.03.20. 09:55] Hírek

A XIX. század legelején József nádor nyaralót építtetett a Margit-szigeten, főkertésze, Tost Károly pedig több évtizedes munkával gyönyörű parkot hozott létre. A „legmagyarabb Habsburg” halála után is a családban maradt a birtok, majd 1866-ban József Károly főherceg, akit a pesti nép csak Palatinus Jóskának becézett, úgy gondolta, hogy apja örökségét a köz javára kell hasznosítania.

[41]

Mikszáth Kálmán kívánságát teljesítve alkotta meg a „palóczlevest” Gundel János

[2022.03.03. 09:10] Hírek

178 éve, 1844. március 3-án született Gundel János, a magyar vendéglátás és gasztronómia nemzetközi hírű képviselője.

[42]

Bár a történelem sorscsapásait nem kerülte el, ma is virágkorát éli az Auguszt-cukrászbirodalom

[2022.02.27. 12:50] Hírek

Auguszt József, a híres cukrászdinasztia kiemelkedő alakja 147 éve, 1875. február 27-én született. A Párizsban és Londonban is tanult cukrász alig múlt huszonegy éves, amikor 1896-ban aranyérmet nyert cukorból készült szoborkompozíciójával.

[43]

Vacsoraversenyek az 1930-as évek Budapestjén

[2022.02.27. 07:40] E-folyóirat

1933-ban a Budapesti Vendéglősök Ipartestületében felvetődött, hogy a magyar ipar termékeit propagáló Nemzeti Munkahét elnevezésű rendezvénysorozat keretei között nekik is elő kellene rukkolniuk a tudományukkal.

[44]

Rockefeller-osztriga és Garibaldi-keksz – hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el

[2022.01.30. 09:55] Hírek

Az előkelő éttermek menükártyáin a legtöbb étel kap valamilyen jelzőt, amely alapjaiban határozza meg magát az étket. De vajon tudjuk-e, hogy kiről nevezték el a Benedek-tojást? Hogy ki készítette el először a Margherita-pizzát? Vagy hogy miért vitázik egy habcsókos süteményen Ausztrália és Új-Zéland? Ahogy nekünk, embereknek, úgy az ételeknek is külön történelmük van.

[45]

10 tény a sajt múltjáról

[2022.01.29. 19:39] Hírek

A rómaiak a sajtok nagy hódolói voltak, készítését pedig egyenesen művészetnek tekintették. Magas fehérjetartalma miatt még a legionáriusok is naponta fogyasztották a közkedvelt tejterméket.

[46]

Julia Child receptje az élethez

[2022.01.09. 07:40] Hírek

Nagyon magasra nőtt: 188 centiméteres termete miatt speciális konyhapultot kellett csináltatni legendás tévés gasztroműsoraihoz. Igazi nagysága azonban életművében van. Sokan vádolták azzal, hogy emancipált korunkban újra száműzni akarta a nőket a konyha rabságába. Holott éppen ellenkezőleg történt. Nézőit arra ébresztette rá, hogy a főzés nem nyűg, nem teher, nem pokolba kívánt kötelesség, hanem egyike a legkreatívabb és legszórakoztatóbb tudományoknak.

[47]

Fűízű mentakoktél idézte elő a „mesterséges szalmaszál” születését

[2022.01.03. 10:40] Hírek

Az ital adta élvezet egy pillanat alatt tovatűnt. Marvin Chester Stone mérgesen meredt a menta koktéljában ázó, az angolperje szárából készült szívószálára, amelynek köszönhetően, immáron sokadik alkalommal, egy zavaró fűíz jelent meg az italában.

[48]

Lázadás a konyhában, azaz gasztroforradalom a 19. században

[2021.12.26. 16:44] Hírek

Gyakran halljuk, hogy Magyarországon napjainkban gasztroforradalom zajlik. A magyar ételkultúra és az arról való gondolkodás számtalan ponton szorul alapvető változtatásra, ezek megvalósításához pedig valóban olyan emberekre van szükség, akiket hajthatatlan elszántságuknál fogva fűt a cselekvésvágy. 

[49]

Hogyan hangolódtak a karácsonyra a középkori emberek? 

[2021.12.26. 14:54] Hírek

Az advent immár legalább másfél évezrede a karácsonyi készülődés időszaka a keresztény kultúrkörben. Különösen népszerűek voltak ezek a hetek a középkorban, hiszen a lakomák és ünnepségek iránt lelkesedő emberek ezúttal valóban szabadon hódolhattak a szórakozásnak.

[50]

Gyilkos füge és halikra vöröshagymával – középkori étrendek a budai várban

[2021.12.19. 08:28] Hírek

A föld alól is előteremtjük azt, amit nagyon szeretnénk. Középkori ételkultúránkkal például szó szerint ezt kell tennünk: az írásbeli források töredékessége miatt régészeti ásatások segítségével kell kiderítenünk, mi kerülhetett a budai vár lakóinak a tányérjába. Kutatóinknak köszönhetően erről ma már van némi ismeretünk, sőt azt is sejthetjük, hogy az említett tányér miként nézett ki.  

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra