Dobozos (s)öröm – Hogy került fémdobozba a folyékony kenyér?
2022. november 4. 13:20 Múlt-kor
A Gottfried Krueger sörgyár vezetői egyáltalán nem voltak elragadtatva az ötlettől, az American Can csomagolóanyag-gyártó cég munkatársai azonban meggyőzték őket: a hagyományos üveges vagy hordós változat helyett zárják fémdobozba a folyékony kenyeret.
A Gottfried Krueger sörgyár vezetői egyáltalán nem voltak elragadtatva az ötlettől, az American Can csomagolóanyag-gyártó cég munkatársai azonban meggyőzték őket: a hagyományos üveges vagy hordós változat helyett zárják fémdobozba a folyékony kenyeret.
A newarki székhelyű sörfőző vállalkozás igyekezett minimalizálni a kudarc esélyét, és 1933-ban a kétezer darab dobozt meglehetősen távolra, az 500 kilométerrelévő Richmondba szállította tesztelésre. A hűséges fogyasztók visszajelzése végül 91%-ban pozitív volt.
A XIX. század hajnalára a konzervdobozok meghatározó szerepet töltöttek be az élelmiszeriparban, ám a sör „bezárásának” gondolata sokáig idegennek hatott. Az American Can 1909 óta dolgozott a technikai megvalósításon, ám az áttörésre végül a szesztilalom feloldásáig kellett várni.
Ugyanis évtizedekig nem tudták megoldani, hogy a sörben lévő szén-dioxid és a fém konzervdoboz ne lépjen egymással kémiai reakcióba, valamint hogy a belső nyomás miatt a fémcella ne robbanjon fel.
Pedig a konzervek nem csupán a sérülékenység, a szállítás vagy a raktárazhatóság terén, de a tartósság tekintetében is kenterbe verték az üvegeket.
A teljes cikk a Múlt-kor magazin 2022. őszi különszámában olvasható.