Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

2020. július 7. 15:35 Múlt-kor

John Henry Newman angol bíborost (1801-1890) 2019 októberében avatta szentté Rómában Ferenc pápa, a ceremónián Károly brit trónörökös is jelen volt. Az elhivatott tanító egész életében jótékonyságáról volt híres, még a kor – jobbára nem katolikus – brit politikusai is dicsérték „életének szentségéért” és „személyisége rendkívüli tisztaságáért”. Newman esetében igen kevéssé kétséges tehát, hogy méltó volt a megtisztelő címre. Ez azonban nem mindenkiről mondható el, akit szentté avattak az idők során.

<

Szent Ágoston

Hippói Szent Ágoston, akinek filozófiai értekezései fontos részét képezik a katolikus világfelfogásnak, talán a leghíresebb olyan szent, aki hírhedten bűnös életet élt.

Ez annál inkább meglepő, hogy édesanyja, Szent Mónika hívő keresztény volt, és e szellemben nevelte. Ágoston vallomásainak VIII. könyvében említi egy korai kérését Istenhez: „adj nekem tisztaságot és önmegtartóztatást, de – még ne!”

Ágoston Kr. u. 354-ben született az észak-afrikai Thagastéban (ma Szúk Ahrász, Algéria), és fiatalként elutasította vallásos neveltetését, hedonista életmódot választva helyette.

Két szeretőt is tartott egyszerre, törvénytelen fiát pedig magára hagyta, hogy egy gazdag örökösnőt vehessen feleségül.

Évtizedeken át hajszolta az élvezeteket, mielőtt úgy döntött, visszavonul a világi élettől, és tapasztalatai alapján írt Vallomásaival a keresztény igét hirdeti. Filozófiája alapvető fontossággal bír a mai napig a katolikus teológiában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra