Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

2020. július 7. 15:35 Múlt-kor

<

Szent Kolumba

Kevés tény tudható biztosan a bencés apátról, aki mind Írország, mind Skócia egyik védőszentjének számít. Az ír gael nyelven Colm Cille, azaz „az egyház galambja” néven ismert férfi 521 körül született a mai Donegal megyei Gartanban, és 30 évesen csatlakozott a papsághoz a mai Meath megyei Clonard apátságában.

Amikor unokatestvére, Fiachra mac Ciaráin herceg földbirtokot adományozott neki Derryben, ott saját kolostort épített, ahonnan aztán a szigetország északi felét bejárva hirdette az igét, és egy évtized leforgása alatt további 30 kolostort alapított.

Szent Kolumba mindazonáltal nem feltétlenül volt mindenben a szentség mintaképe. Buzgósága sokakat elidegenített az új vallástól, 563-ban pedig közreműködött két ír törzs között egy háború kirobbantásában – ezért feljebbvalói kiátkozással is megfenyegették.

Végül „csupán” Írországból tiltották ki: 12 társával Skóciába távozott, ahol a mai ország nyugati területén lévő Dál Riata királyságban telepedett le. Iona apró szigetén kapott engedélyt a kolostoralapításra, hátralevő életének nagy részét itt töltötte.

Ionából végül a nyugati világ egyik fontos vallási és kulturális központja lett, zarándokhellyé és uralkodók temetkezési helyévé is vált.

Érdekesség, hogy 565-ben Szent Kolumba állítólag a Loch Ness-i szörnnyel is találkozott, ezt tekintik a mitikus lény első írásos említésének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra