Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

2020. július 7. 15:35 Múlt-kor

<

Szent Dizmász

A Bibliát ismerők nagy része a „jobb lator” néven ismeri Jézus történetének eme alakját. Ő az egyike annak a két gonosztevőnek, akiket a Golgotán Jézus mellett feszítettek keresztre.

A Kr. u. 4. századra tehető, Nikodémosz evangéliuma nevű apokrif írás a Dizmász nevet adja neki, és a hagyomány arról is megemlékezik, hogy a tolvaj korábban már találkozott Jézussal – amikor az még csecsemő volt.

A népszerű történet szerint egy társával útonállókként próbálták meg kifosztani a Heródes katonái elől Egyiptomba menekülő Máriát és Józsefet, azonban Dizmásznak megesett a szíve a szerencsétlen családon, és 40 drachmával kenyerezte le bűntársát, hogy hagyja őket békén.

A kis Jézus ekkor megjövendölte, hogy hogy a két tolvajt vele együtt feszítik majd meg Jeruzsálemben, és hogy Dizmász vele tart majd a mennybe.

A kereszten függve aztán – Lukács evangéliuma szerint – Dizmász így szólt: „Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor eljössz királyságodba”, mire Jézus így felelt: „Bizony, mondom néked, ma velem leszel a paradicsomban.” A szentként tisztelt bűnbánó tolvaj ünnepe a katolikus egyházban március 25.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra