Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

2020. július 7. 15:35 Múlt-kor

<

Szent Juniper Serra

A mallorcai születésű ferences misszionárius 1767-től vett részt az egykori jezsuita missziók ferences átvételében Kaliforniában (amely akkor az igen kiterjedt Új-Spanyolország részét képezte), és az itteni őslakosok keresztény hitre térítésében.

Az 1770-es és 1780-as évek folyamán maga is alapított kilenc további missziót a napjainkban az Egyesült Államokhoz tartozó Felső-Kaliforniában, a déli San Diegótól egészen az északi San Franciscóig.

Az őslakosok megkeresztelése mellett a letelepedett, földművelő életmódra való áttérítésük is a missziók feladata volt.

Serrát Ferenc pápa 2015-ben a szentek sorába emelte, „az őslakos közösségek méltóságának védelmezőjeként” aposztrofálva őt.

A történettudomány ennél árnyaltabb képet fest Serra tevékenységéről: a missziós településeken a földművelésre kényszerített őslakosok zsúfolt, embertelen körülmények közt éltek, és rendszeresek voltak körükben a pusztító fertőzések.

A szökni próbálókat durva veréssel büntették – Serra egy 1780-ból származó írásában maga is a testi fenyítés mellett foglal állást. Kanonizálása mindezek miatt nagyfokú felháborodást keltett, ellenzői szerint a misszionárius méltatlan a szentségre, mivel a kaliforniai őslakosokat megtizedelő intézkedések tevékeny részese volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra