Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

2020. július 7. 15:35 Múlt-kor

<

Folignói Szent Angéla

A 2013-ban, szintén Ferenc pápa által szentté avatott Folignói Szent Angéla története meglehetősen szokatlan. Az 1248-ban az itáliai Spoletói Hercegség egyik előkelő családjában született lányt szépsége miatt korán férjhez adták, és hamarosan több gyermeket is szült.

Annak ellenére azonban, hogy egy nemes úr jólétben élő felesége volt, további gazdagságra és még előkelőbb társadalmi státuszra vágyott – ezek jobban érdekelték, mint férje vagy gyermekei.

Negyvenéves kora körül érte a megvilágosodás, melynek nyomán úgy érezte, élete üres és értelmetlen. 1285-ben Szent Ferenchez imádkozott, aki meg is jelent előtte egy látomásban. Angéla a tanácsát kérte, hogyan gyónhatná meg élete addigi összes bűnét.

Angéla ezután bűnbánó életet élt, és ferences gyóntatója, Rajnald testvér útmutatásával (akinek elmesélte látomását) az imádságnak és a jótékonykodásnak szentelte életét.

Három évvel később tragikus módon egymás után hunyt el édesanyja, férje és gyermekei is – egyes olvasatok szerint ő maga végzett velük, hogy semmi se kösse a világi élethez.

Annyi bizonyos, hogy ezt követően minden vagyonán túladott, és 1291-ben belépett a ferences világi rendbe, és női közösséget alapított a betegek és a szegények megsegítésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra