Múlt-kor.hu

Hét horrorfilm, amelyet valós események ihlettek

Hét horrorfilm, amelyet valós események ihlettek

2018. október 31. 19:11 Múlt-kor

Sziklák szeme (1977)

A neves horrorfilmrendező Wes Craven elismerte, hogy sokszor ő maga sem lett volt képes kitalálni filmjei borzalmas történeteit, ha nincsenek valós példák, amelyekből meríthet. 1977-es, kultikus alkotása (The Hills Have Eyes) egy egyszerű kisvárosi amerikai családról szól, akik eltévednek az Egyesült Államok délnyugati részén egy sivatagban, ahol levadássza őket egy, a környékbeli hegyekben élő kannibál család. A látszólag igen valószerűtlennek tűnő történetnek azonban meglepően valóságos alapja is lehet.

Craven elmondta, hogy a filmhez Sawney Bean skót kannibál középkori legendájából merített ihletet. Bean a történet szerint egy körülbelül 50 fős klán vezére volt Skócia egy elhagyatott vidékén, ahol mit sem sejtő utazókon ütöttek rajta, majd kirabolták és megették őket. A történet groteszkségét tovább növeli, hogy Bean klánja saját, tucatnyi gyermeke vérfertőzéséből jött létre. Bean és utódai a legenda szerint tartósították is az emberhúst, hogy később is fogyaszthassák. A történet szerint egy balul elsült rajtaütés után figyeltek fel rájuk a hatóságok, akik aztán levadászták őket barlangjukban.

A népszerű történet szerint Beant és családjának minden tagját különösen kegyetlen módon végezték ki tetteikért: a férfiaknak előbb nemi szerveit, majd kezeiket és lábaikat vágták le, és hagyták őket elvérezni, míg a nőket máglyán elégették. Bean története több valós elemből is táplálkozhat, mivel évszázadok óta része a skót folklórnak, azonban egyértelmű bizonyítékok arról, hogy hol és mikor létezhetett, nincsenek.

Hét horrorfilm, amelyet valós események ihlettek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra