Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Diktátorok gyermekei II.

2015. április 8. 14:55

Rákosi „neveltje”

A Magyar Kommunista Párt főtitkárának magánéletét főként a naplójából ismerjük. Élete nem dúskált szerelmi ügyekben, csupán egy komoly kapcsolata ismert. Mikor Rákosi 1940-ben kiszabadult a börtönből, Moszkvába távozott, ahol a 49 éves leendő pártvezérnek megtetszett egy jakut származású, 38 éves ügyésznő, Fenya (Feodora) Fjodorovna Kornyilova, akinek enyhén ferdevágású szeme és alakja "Sztálin legjobb magyar tanítványát" alacsony, kövérkés édesanyjára emlékeztette.

Az asszony férjnél volt, s egy gyermeket nevelt, azonban Rákosi elhódította, s még azelőtt komolyra fordultak a dolgok, hogy házassága felbomlott volna. Férjének, a KGB-nek dolgozó Pahomovnak esze ágában sem volt válni, ám az újdonsült pár ennek ellenére összeköltözött - bizonyára a párt áldásával. Miután összeházasodtak, a gyermektelenségen kívül más nem is nagyon zavarta Rákosit. Fenya kamasz fiát, Ljovát a Szovjetunióban hagyták, de nem az apjánál, hanem feltehetően valamilyen katonai iskola kollégiumában. Rákosi gyakran büszkélkedett vele, hogy a gyereket együtt nevelték, ami feltehetőleg mindössze azt jelenthette, hogy Moszkvában egy-két évig a hétvégét velük tölthette a fiatalember.

Fenya bármit megadott volna, hogy saját gyermekkel ajándékozza meg újdonsült férjét. 1945-ben még nőgyógyászhoz is elment, aki azonban kijelentette, hogy a kora (ekkor már 42 éves volt) miatt ne számítson gyermekáldásra. A diktátorfeleség azonban arra gyanakodott, hogy „elszabotálják” a kezelését, s az orvos miatt nem szülhet ismét, aki után nyomoztatni kezdett. Egy másik orvoshoz már férjével együtt ment el, s mindketten vizsgálatok alá vetették magukat, azonban az évek és a kor nem engedett közös gyermeket számukra.

A sorozat első részét erre a linkre kattintva olvashatja

Trianon

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Diktátorok gyermekei II.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra