Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A Szent Grál bűvöletében

A Szent Grál bűvöletében

A Szent Grál kétségkívül az egyik legrégebb óta keresett ereklye az emberiség történelmében. Legtöbbünk számára felrémlenek a népszerű könyvek vagy filmek, amelyekben a Szent Grál nem más, mint egy kehely. Jó néhány újabb alkotás átértelmezi az ereklye jelentőségét, vérvonalról és a Megváltó eltitkolt családjáról beszél. A Grált a középkori lovagoktól a Harmadik Birodalomig évszázadokon keresztül keresték. Mostani cikkünk arra keresi a választ, miként alakult ki a köré szövődött legenda.

Vérvonalak

Ha megvizsgáljuk, hogy mikor említik először a Grált, akkor valószínűleg vagy a Bibliára vagy valamilyen ókori iratra gyanakodnánk. Másoknak esetleg a kora középkor jutna az eszébe, amikor Artúr király és a kerekasztal lovagjai eredtek a nyomába. A valóság ezzel szemben az, hogy a legelső említése Chrétien de Troyes művében, a Grál meséjében található. Ez a történet a szerző utolsó műve, amely befejezetlenül maradt. Az ófrancia nyelven íródott regény főhőse Parszifál, akit anyja elzárva tart, hogy így óvja meg a lovagi élet jelentette kihívásoktól, miután lovagi családja férfi tagjait elveszítette. Parszifál azonban találkozik Artúr királlyal és a lovagjaival, és közéjük áll. Egy kalandja során végül eljut a Halászkirály birodalmába, s kiderül, hogy az uralkodó az utolsó abból a vérvonalból, amelyre az ereklye őrzését bízták. A Szent Grál itt még csak közönségesen grálként, kisbetűvel írva jelenik meg Krisztus passiójának több jelképes tárgyával együtt, és egy edényt takar, amelyből a Halászkirály az úrvacsorás áldozást végezte. Chrétien de Troyes egyébként 1180 és 1191 között írta ezt a munkáját, jóval a bibliai és az Artúr király legendája utáni korszakot követően.

Léteznek olyan teóriák, amelyek a Grál történetét ennél még korábbi időkbe vezetik vissza. Emellett elsősorban olyan érvek szólnak, miszerint a Grál inkább egy jelkép, és nem egy konkrét tárgy. Tehát nemcsak kupát, kelyhet, edényt vagy más hasonló eszközt jelentett, hanem például áttételesen Mária Magdolna méhét is, amelyből a Megváltó szent vérvonala származik. Ezt azonban, mivel nem összeegyeztethető az egyházban uralkodóvá váló tanítással, utólag kisatírozták a történelemből.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2021. ősz különszám számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra