Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A Beatles irigyelt titkárnője

A Beatles irigyelt titkárnője

Tinédzser lányok milliói tartották a világ legszerencsésebb emberének. Tíz éven át dolgozott a földkerekség legnépszerűbb zenekarának, ám ezalatt nem adott ki sikamlós információkat az együttes tagjairól, később pedig teljesen elzárkózott a nyilvánosságtól. Freda Kelly több mint negyvenévnyi hallgatás után, 2013-ban felfedte régóta őrzött titkát, amelyről családtagjain és néhány munkatársán kívül senki sem tudott: 1962 és 1972 között ő volt a Beatles titkárnője.

Pince a zöldségpiaccal szemben

Freda Kelly Liverpoolban született 1945-ben. Mindössze másfél éves volt, amikor édesanyja rákban meghalt, ezután édesapja nevelte, aki élete végéig féltve szerette lányát. Freda tizenhat évesen a család nehéz anyagi helyzete miatt hagyta ott az iskolát, és gépírónőként helyezkedett el, élete azonban hamarosan gyökeres fordulatot vett.

Egy ártatlan meghívással kezdődött minden. 1961-ben egy napon két munkatársa elvitte ebédelni egy olyan helyre, ahol korábban még nem járt: a Cavern Club pincéjébe, amely éppen egy zöldségpiaccal szemben volt. Fredát a zárt levegőjű helyiségben terjengő szagok eltántorították volna, ha a klubban aznap játszó zenekar nem tesz rá mély benyomást. Ekkor látta először játszani a Beatlest. Freda innentől kezdve a Cavern Club törzsvendége, az együttes koncertjeinek lelkes látogatója lett, és hamarosan a Beatles Fan Club élén találta magát.

A világhírnévtől ekkoriban még messze álló zenekar tagjai a koncertek után rendszeresen leültek beszélgetni a közönséggel. A lány persze mindegyik fiúba beleszeretett, időről időre változott az éppen aktuális kedvenc. Emlékei szerint Paul McCartney volt a legkedvesebb, George Harrisont csendes, elmélkedő embernek ismerte meg, John Lennon pedig igazi hangulatemberként viselkedett. Akkor még nem Ringo Starr, hanem a Beatles legnagyobb vesztese, a nők által körülrajongott, jóképű Pete Best volt az együttes dobosa. Az idő tájt még senki sem gondolta, hogy néhány hónapnak kell csak eltelnie, és tinédzser lányok tízezrei fognak sikongatni a zenekar koncertjein.

1962 elején Brian Epstein, Liverpool legnagyobb lemezboltjának tulajdonosa felfigyelt a Beatlesre, és a zenekar menedzsere lett. Mivel éppen egy titkárnőre volt szüksége, és látta, hogy Freda rendszeres látogatója a banda fellépéseinek, felajánlotta neki az állást. A lány nem sokat gondolkodott az ajánlaton, hiszen ennek révén folyamatosan az együttes közelében lehetett.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2021. ősz különszám számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra