Múlt-kor.hu

Az állambiztonság és a mezőgazdaság

2011. április 6. 10:12

Folytatódik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában 2011 februárjában indított előadássorozat: 2011. április 14-én Papp István a politikai rendőrség mezőgazdasági elhárítással foglalkozó részlegének tevékenységét mutatja majd be.

1958 közepén a politikai rendőrség mezőgazdasági elhárítással foglalkozó részlegének vezetője egy kisebb konfliktusról számolt be egy jelentésében. Ugyanis a pártközpont mezőgazdasági osztályának vezetője arra ösztönözte őt, hogy dolgozza át a parasztságról szóló beszámolóját.

A korabeli bürokratikus nyelv ellenére is felsejlik, hogy komoly véleménykülönbség alakult ki, mivel az alacsony, inkább szakmai, mintsem politikai szereplőnek számító KB osztályvezető érvényesítette az akaratát a politikai rendőrség egyik osztályvezetőjével szemben. Ez látszólag példátlan esetnek tűnhet, hiszen semmilyen hierarchikus viszony nem volt a történet két szereplője között.

A titok nyitja a Központi Bizottság mezőgazdasági osztályát vezető Fehér Lajos személyiségében, kapcsolatrendszerében rejlik. Ki is volt ez a mára már a feledés homályába merült politikus? A Kádár-rendszer legfontosabb szürke eminenciása? Nagy Imre legszorosabb elvi szövetsége és jó barátja, aki Mesterét elárulva messze túllépett annak társadalom- és agrárpolitikai elképzelésein?

Hogyan tudta az agrárpolitikára vonatkozó elképzeléseit még az állambiztonsággal szemben is képviselni? Milyen szerepet játszott ebben 1945/46-os politikai rendőrségi karrierje? Milyen módon őrizte meg, akár rejtetten is állambiztonsági kapcsolatait, miből merítette az erőt a hatékony érdekérvényesítéshez? Az előadás többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Az előadásra 2011. április 14-én, 15 órakor, az ÁBTL aulájában kerül sor (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az állambiztonság és a mezőgazdaság

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra