Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során
2017. március 20. 12:06
Vegetáriánusok a történelemben
A vegetarianizmus, bár a kifejezés meglehetősen újnak számít, hosszú történelemre néz vissza. Már az ókori görögök között voltak, akik húsmentesen étkeztek. A 19. századig általában vallási okokból választották ezt az étkezési formát. Úgy vélték, hogy húsfogyasztással az erőszakot és a gyilkolást is magukhoz veszik az emberek, így az közvetve hozzájárul a világban uralkodó háborúkhoz és a mindennapi erőszakhoz. Mások számára a hús elvetése egyfajta lázadás volt a fennálló renddel szemben, hiszen a húsfogyasztás nagyon sokáig az elit és a gazdagok kiváltságának számított.
A vegetarianizmus a 19. században szerveződött önálló mozgalommá szorosan összekapcsolódva az állatjogi törekvésekkel. Az egyre növekvő vegetariánusok igényeit kiszolgálandó megnyíltak az első vegetáriánus éttermek, amelyek igazi kreatív szakácsműhelyekké váltak az idők folyamán. Az ételek készítése során ugyanis nem pusztán arra törekedtek, hogy húsmentesen készítsék el a hagyományos ételeket, hanem arra is, hogy vegetáriánus konyha saját finomságokat is fel tudjon mutatni.