Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

2017. március 20. 12:06

<

Teknősleves angol módra – borjúfejből

A teknősleves a 18. században vált igazán népszerűvé Angliában. A korból fennmaradt receptek gondosan leírják, hogyan kell megölni, majd feldolgozni a nyugat-indiai szigetekről élve szállított teknősöket. A legnépszerűbb tálalási mód, amelyet előszeretettel alkalmaztak banketteken is, az volt, amikor a teknős páncéljának két felében külön főzték meg a teknős húsának zöld (felső), illetve sárga (alsó) részét. Mivel az élő teknősök ilyen módon törtnő elkészítése rendkívül idő- és költségigényes volt, fokozatosan elterjedt a már előkészített szárított teknőshús használata.

A 19. században aztán egy újabb megoldás terjedt el. A teknőshúst egyszerűen lecserélték borjúfejre, amelynek íze meglehetősen hasonlított a teknősére, ugyanakkor sokkal olcsóbb és könnyebben hozzáférhetőbb volt az egzotikus vidékekről importált teknősnél. Az ál-teknős leves rendkívül nagy népszerűségre tett szert és a 19. század végén már az angol konyha olyannyira alapvető tartozékának számított, hogy a francia szakácsok elnevezték angol módra készített teknőslevesnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra