Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során
2017. március 20. 12:06
A bálnahányadék, amely vagyonokat ért
Az ámbra egy szilárd, viaszos tapintású fakó szürke színű anyag, amely a bálnák emésztőrendszerében képződik az állatok bélfalának védelmére. A pézsma aromájú, sokak szerint meglehetősen ízletes ámbra rendkívül ritka. Ahhoz, hogy valakinek az asztalára kerülhessen, egy bálnának először azt ki kell hánynia, majd annak hónapok vagy évek múltán a partra sodródnia, hogy azt valaki megtalálhassa és begyűjthesse. Ennek megfelelően az ámbra a leggazdagabbak kiváltságának számított, így például II. Károly angol királyról tudjuk, hogy általában tojással együtt vagy sütemények mellé fogyasztotta. Az ámbra emellett a parfümgyártás egyik alapanyaga, ugyanis megakadályozza az illatok lebomlását. Összességében az illegális bálnavadászat egyik fő mozgatórugójának tartják napjainkban is.