Mit ettek a különféle korok katonái?
2018. november 23. 15:46 Múlt-kor
Dzsingisz kán hordája
A mongolok mindennapi étrendje nem volt éppen ínyencekre szabva, de a folyamatosan mozgó lovasok nem is tarthattak maguknál túl sok élelmiszert. A harcosokat általában saját háztartásuk látta el, ahogy pedig egyre több területet foglaltak el, kapcsolatba kerültek más népek gasztronómiájával is – például az általuk is ismert erjesztett kancatej, azaz kumisz mellett a borral.
Mongólia területe ekkoriban sem kedvezett a mezőgazdaságnak, és a lakosok sem maradtak egyazon a helyen hosszabb ideig, így a gyümölcsök és zöldségek nem képezték szerves részét az étrendjüknek. A hadjáratokra gyakran magukkal vitték marhacsordáikat, illetve birkanyájaikat, amikor erre nem volt lehetőség, akkor a lovasok vadásztak, amit tudtak – beleértve a kutyákat, mormotákat és nyulakat –, vagy aludttejen, tartósított húson, és mind friss, mind erjesztett kancatejen éltek.