Múlt-kor.hu

Mi igaz a gyilkos Annabelle-baba történetéből?

Mi igaz a gyilkos Annabelle-baba történetéből?

2019. október 30. 10:27 Múlt-kor

Sikersorozat születik

A szórakoztatóipar szempontjából azonban mindegy is, hogy az esetek valódiak-e: James Wan rendező-producernek csupán a történetekre volt szüksége ahhoz, hogy azóta is töretlen sikerű filmsorozatot készítsen Ed és Lorraine Warren írásaiból, amelyek mára saját horroruniverzummá nőtték ki magukat.

A 2013-as Démonok között után 2014-ben jött az Annabelle című film, amely az 1968-as eseményeket dolgozta fel, majd a 2017-es előzmény, az Annabelle 2. – A teremtés, végül pedig a 2019 nyarán bemutatott Annabelle 3. – A hazatérés.

A filmek természetesen a lehető legnagyobb mértékű kreatív szabadsággal álltak az állítólag megtörtént eseményekhez. Az Annabelle-baba egy nyugtalanítóan emberszerű porcelánbaba, az általa előidézett természetfeletti események pedig jóval erőszakosabbak, és számos emberéletet követelnek.

Mindazonáltal a sorozat sikere jól mutatja, hogy egy morzsányi igazság (vagy még annyi sem) elég ahhoz, hogy a „megtörtént” esetek alapján készült filmek milliók fantáziáját mozgassák meg.

Annabelle napjainkban

Habár Ed és Lorraine Warren mindketten elhunytak, örökségüket tovább ápolja lányuk, Judy, és férje, Tony Spera. Sperát egészen haláláig tanítványának tekintette Ed Warren, és elmondása szerint beavatta a „démonológia” fortélyaiba, valamint őt bízta meg a múzeum gyűjteményének gondozásával.

A Warren-múzeum tartalmazza mindazon tárgyakat, amelyeket – állításuk szerint – a házaspár közös nyomozásaik során összegyűjtött, hogy másokat megvédjenek hatásuktól. Elődeihez hasonlóan Spera is figyelmezteti a látogatókat, különösen Annabelle erejét illetően.

„Veszélyes?” – teszi fel a kérdést. „Igen. Ez a legveszélyesebb tárgy a múzeumban? Igen.”

Érdemes azonban némi szkepticizmussal viszonyulni a múzeumban őrzött tárgyakkal kapcsolatos információhoz.

Habár Ed és Lorraine Warren országos hírnévre tettek szert az Egyesült Államokban a hírhedt amityville-i kísértetjárásnál (amelyből már 1977-ben könyv, majd 1979-ben film készült), valamint több más hasonló esetben való közreműködésük által, mára szinte minden állításukat megcáfolták.

A New England Skeptical Society (Új-Angliai Szkeptikus Társaság) nyomozása arra a következtetésre jutott, a múzeumban elhelyezett tárgyak többsége hamisítvány („halloweeni kacatok, egyenesen a bolti polcról”), a bizonyítékként felmutatott fényképek szerkesztettek, a házaspár által mesélt történetek pedig az idő előrehaladtával váltak egyre grandiózusabbá.

Habár százszázalékosan sohasem lehetünk semmiben biztosak, Tony Spera egy nehezen vitatható bölcsességet is megoszt a látogatókkal: az Annabelle-baba megzavarását az orosz ruletthez hasonlítja. Lehetséges, hogy a soron következő töltényűrben van a lőszer. Megéri kockáztatni, vagy érdemesebb letenni a fegyvert, és elkerülni a felesleges veszélyt?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mi igaz a gyilkos Annabelle-baba történetéből?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra