Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megrázó képek II. világháborús japán táborokban raboskodó brit hadifoglyokról

2017. szeptember 14. 08:30

Japán második világháborús kapitulációját követően a szövetségesek teljesen lesoványodott brit hadifoglyok tömegeit találták a japán táborokban. A csapatok fotósokkal hatoltak be a lágerekbe, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek egy esetleges jövőbeni, háborús bűncselekmények miatt indítandó perhez.

<

A második világháború alatt közel 140 ezer szövetséges katona került japán fogságba. A japánok nem tartották be a hadifoglyokkal való bánásmódot is szabályozó genfi egyezményeket, amelynek következtében szövetséges katonák tízezrei voltak kénytelenek emberhez méltatlan körülmények között, az őrök brutális bánásmódja következtében folyamatos rettegésben tartva, megfelelő élelmezés nélkül élni.

Voltak, akiket vasutak, utak és repülőterek építésén dolgoztattak rabszolgaként, míg mások bányákban vagy gyárakban güriztek. A Híd a Kwai folyón című filmben látható burmai „halálvasút” építésén dolgoztatott mintegy 60 ezer hadifogolyból több mint 12 ezren vesztek oda kínzás, betegségek vagy éhezés következtében.

A fotókon a gyakran szó szerint csont és bőr hadifoglyok mellett néhány szadista őr is látható, többek között a rabok által csak Fekete Hercegnek hívott táborparancsnok, Uszuki hadnagy, valamint az Őrült Korcs néven emlegetett koreai személy is. Később mindkettejüket felakasztották (a távol-keleti hadszíntér háborús bűnöseinek ügyében a tokiói perben ítélkezett a Távol-keleti Nemzetközi Katonai Törvényszék).

A képeken emellett a táborokban megkínzott foglyok is felbukkannak. A felvételeken látható, hogy sokan viseltek műlábat. A szerencsétlen hadifoglyok lábát gyakran azért kellett amputálni, mert összeszedtek valamilyen trópusi betegséget, de a kínzások is szerepet játszhattak a végtagok elvesztésében.

A japán őrök közül sokan hírhedtek voltak brutalitásukról. Uszuki hadnagy gyakorta verte a burmai „halálvasút” építésén dolgozó hadifoglyokat, az egyik szökéssel próbálkozó rabot pedig a többiek szeme láttára fejeztette le. A legtöbben szintén szadistaként emlékeztek a Dr. Halálként emlegetett Okada Szeicsire, aki többek között úgy kínozta a rabokat, hogy egy tömlőn keresztül több liter vizet itatott meg velük, majd a folyadékkal túltöltött gyomrukon ugrált. Később Okadát is halálra ítélték és felakasztották. 

Érdekesség, hogy az egykori rabok a Hazatért Brit Hadifoglyok Szövegségének távol-keleti osztályától vásárolhattak a képekből. A közeljövőben egy közel 50 képből álló albumot fognak aukcióra bocsátani, amelynek jelenlegi tulajdonosa egy, az 1970-80-as években egy észak-yorkshire-i katonai múzeumot üzemeltető személy.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megrázó képek II. világháborús japán táborokban raboskodó brit hadifoglyokról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra