Múlt-kor.hu

Jól jövedelmezett az amerikai polgárháború azoknak, akik meglátták benne az üzleti lehetőséget

Jól jövedelmezett az amerikai polgárháború azoknak, akik meglátták benne az üzleti lehetőséget

2021. szeptember 22. 15:07 Múlt-kor

A felemelkedő bankár

John Pierpoint Morgan nevét nem a polgárháborúban betöltött szerepéről ismeri a világ, ami aligha véletlen, mert ő is megfizette a sorozás alóli kivételezést biztosító díjat.

Ám a háború ettől függetlenül üzlet maradt a tehetséges fiatalembernek. A háború kitörésekor a kormány fegyverhiányban szenvedett, ezért bármit megtett azért, hogy ezt pótolja.

Morgan üzleti lehetőséget szimatolt. Az apjától kölcsönkért pénzen megvásárolt ötezer darab Hall .52-es kaliberű hátultöltős karabélyt, és azokat értékesítette a hadseregnek.

A történet „apróbb” szépséghibája, hogy a fegyvereket a mexikói háború során vonták ki a szolgálatból, mivel a használatuk balesetveszélyesnek bizonyult, gyakran felrobbant ugyanis a katonák kezében.

A raktárban porosodó fegyvereket Morgan darabonként három és fél dollárért vásárolta fel. Hetvenöt centért felújíttatta, majd a felét leszállította John Charles Frémont vezérőrnagynak.

Ő a hatáskörét túllépve 22 dollárt fizetett darabjáért. Mire kiderült, hogy ócskavasnak való fegyvereket szerzett be, az adás-vétel már megtörtént.

Bár vizsgálóbizottságot is felállítottak, az ügynek nem lett folytatása. A későbbi kutatások azt derítették ki, hogy Morgan valószínűleg pontosan tudta, hogy az általa beszerzett fegyverek nem érnek semmit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jól jövedelmezett az amerikai polgárháború azoknak, akik meglátták benne az üzleti lehetőséget

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra