Múlt-kor.hu

Jól jövedelmezett az amerikai polgárháború azoknak, akik meglátták benne az üzleti lehetőséget

Jól jövedelmezett az amerikai polgárháború azoknak, akik meglátták benne az üzleti lehetőséget

2021. szeptember 22. 15:07 Múlt-kor

Testvéri milliók

Henry Sands Brooks 1818-ban alapította meg ruhakereskedését Manhattanben. 1833-as halála után négy fia, Elisha, Daniel, Edward és John örökölte az üzletét, amelyet 1850-ben elneveztek Brooks Brothersnek.

Üzletüket elsősorban a készre gyártott termékekre alapozták, amelyet elsőként vezettek be az Egyesült Államokban. Maga Lincoln is az ő öltözéküket viselte a második beiktatási ünnepségén. (Sőt, a meggyilkolása alkalmával is egy náluk gyártott ruházat volt rajta).

A háborúhoz nemcsak fegyver, hanem egyenruha is szükséges, a Brooks Brothers pedig már a háború előtt is beszállítója volt néhány fegyveres milíciának. New York állam a háború kezdetén 12 ezer uniformist rendelt meg.

A cégek többsége a nyersanyag-hiánnyal és az átlagos elkészítési idővel számolva adta le a rendelést, a Brooks Brothers képviselője azonban úgy vélte, hogy ezeken a problémákon hamar túllendülnek majd.

Ennek következtében viszont az első tételekben legyártott egyenruhák selejtes minőségűre sikerültek. A sötétszürke formaruha heteket sem bírt ki, egyáltalán nem volt vízálló és némelyikről még a gombok is lemaradtak. A céget mindenesetre kötelezték az így legyártott egyenruhák lecserélésére.

Az elégedetlenség más formában is megnyilvánult: amikor 1863-ban zavargások törtek ki New Yorkban, a Brooks Brothers üzletét is kifosztották, mivel jól tudták, hogy ott készülnek az egyenruhák.

Éjjel is folytatódtak a zavargások, ám az üzletet akkor már a 12 éves Francis G. Lloyd őrizte. Negyven évvel később ő lett a cég első, családon kívüli vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jól jövedelmezett az amerikai polgárháború azoknak, akik meglátták benne az üzleti lehetőséget

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra