Múlt-kor.hu

Jól jövedelmezett az amerikai polgárháború azoknak, akik meglátták benne az üzleti lehetőséget

Jól jövedelmezett az amerikai polgárháború azoknak, akik meglátták benne az üzleti lehetőséget

2021. szeptember 22. 15:07 Múlt-kor

A ruha teszi a polgármestert

A Brooks Brothers egyik nagy riválisa George Opdyke volt, aki amellett, hogy szintén a textiliparban üzletelt, éppen akkor töltötte be New York polgármesteri tisztségét, amikor a fentebb említett zavargás megtörtént.

Eredetileg New Jerseyből származott és délen tevékenykedett, ám 1832-ben áttette székhelyét New Yorkba, és itt virágoztatta fel ruhagyárát.

Opdyke nagy húzását az jelentette, hogy átállt a készre készített ruhák előállítására. Miután milliomos lett belőle, kísérletet tett a polgármesteri szék megszerzésére, de 1859-ben még elbukott.

A háború neki is jól jövedelmezett: csizmákat, kalapokat, öveket és zsákokat gyártott ezerszámra. Termékeinek minősége azonban egyáltalán nem tükrözte a háborús erőfeszítéseket, a ragasztott talpú csizmák nem bírták a terhelést.

Opdyke a republikánusok jelöltjeként meglepetésre megszerezte a polgármesteri széket, és támogatta a kormány új sorozási törvényeit, ami a már említett 1863. júliusi zavargást eredményezte a városban.

Opdyke gyárai is a zavargások célpontjaivá váltak, mert a polgármester ellenezte a városi tanács azon rendelkezését, hogy a város polgárai 330 dollárt befizetve mentesülnek a sorozás alól.

Mindez aláásta az újraválasztási esélyeit. Ráadásul később egy botrány is kitört: New York városa kártalanított egy hadianyaggyártót, miután az egyik üzemüket a zavargások alatt lerombolták, ám egy republikánus újságíró és politikus, Thurlow Weed azt állította, hogy Opdyke – az esküjével szembemenve – résztulajdonosa volt a vállalatnak.

A rágalmazási perben végül a bíróság hat cent kártérítést ítélt meg Opdyke-nak, aki nem töltött be többet közhivatalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jól jövedelmezett az amerikai polgárháború azoknak, akik meglátták benne az üzleti lehetőséget

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra