Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét híres kutya a világtörténelemből

2022. február 3. 15:05 Múlt-kor

<

Rin Tin Tin, a hollywoodi sztár

1918 szeptemberében Lee Duncan tizedes a franciaországi Flirey falut, pontosabban annak a heves csatát követő romhalmazát vizsgálta át. Egy, a német császári haderőt ellátó kutyatelepen egyetlen jószág, egy német juhászkutya szuka maradt életben, amely öt, alig egyhetes kölykeit óvta.

Az amerikai katonák befogadták őket. Duncan egy szuka és egy kan kölyköt haza is vitt Amerikába, ám csupán az utóbbi, Rin Tin Tinre (Rinty) keresztelt érte meg a célállomást, Los Angelest.

A korábban lábát tört, ám számos trükkre megtanított eb 1922-ben 358 centis ugrásával megnyert egy ugróversenyt, amit kamera is rögzített.

Még abban az évben megkapta szerepét a The Man From Hell's River című filmben, amelyben egy lámpalázas farkast „helyettesített”.

Az idomított kutya hamar befutott, a Where the North Begins című film után pedig még 24 szerepet kapott.

Több ezer rajongói levél landolt a postaládájában, három rádióműsorban (!) is megszólaltatták, egy hollywoodi legenda szerint pedig 1929-ben a Legjobb színész kategóriában ő kapta a legtöbb szavazatot, ám az Akadémia végül úgy döntött, mégiscsak embernek ítélik oda a díjat.

1932-es halála sokakat megrázott, a rádiók adásukat megszakítva számoltak be a sztár eb kimúlásáról. Életéről később még egy film is készült, amelyben leszármazottja alakította őt.

Gazdája végül szülőföldjén, Franciaországban helyezte végső nyugalomra. Főként Rin Tin Tinnek köszönhető, hogy a német juhászkutya ma is igen népszerű.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híres kutya a világtörténelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra