Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét híres kutya a világtörténelemből

2022. február 3. 15:05 Múlt-kor

<

Angyal egy rókalyukból

Smokyra egy rókalyukban talált rá egy amerikai katona 1944 februárjában a pápua új-guinea-i dzsungelben.

Az egészen apró, 18 centiméter magas, két kilót sem nyomó yorkshire terrierről először azt hitték, hogy a japánokhoz tartozik, ám sem a japán, sem az angol vezényszavakra nem reagált.

Eredeti megtalálója két ausztrál dollárért adta tovább William A. Wynne tizedesnek, a pénzzel pedig visszatért a pókerasztalhoz.

A pöttömnyi eb a következő két évben végigkísérte a délkelet-ázsiai poklot megjáró új gazdáját. A saját ejtőernyőt is kapó Smoky 12 harci küldetésben vett részt, és még egy tájfunt is túlélt Okinaván.

A kabalaállatból akkor lett igazi háborús hős, amikor az utászoknak egy 21 méteres távíróvezetéket kellett lefektetniük egy Fülöp-szigeteki repülőtér alatt.

Wynne tizedes a drót egyik végét a kutya nyakörvére kötötte, majd berakta az állatot a föld alatt futó, piszkos, a beomló föld miatt olykor csak 8-9 centiméteresre szűkülő cső egyik nyílásába, a másik végéről pedig szólongatta.

Ami a katonáknak legalább háromnapi ásást – és az ellenséges légitámadások miatt közvetlen életveszélyt – jelentett volna, azt a pöttöm kutya perceken belül elvégezte.

A tizedes által számos trükkre megtanított állat a háborúban nyolc harci csillagot kapott kitüntetésül, a források szerint 150 légitámadást túlélt, és egy alkalommal a gazdája életét is megmentette, amikor figyelmeztette a hulló gránátrepeszekre. Wynne ezt követően így nevezte: „angyal egy rókalyukból”. A háború után a tizedes és kutyája tévésztárrá lépett elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híres kutya a világtörténelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra