Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét híres kutya a világtörténelemből

2022. február 3. 15:05 Múlt-kor

<

Lajka, a kóborlóból lett űrutazó

Az űrkorszak kezdetén a szakemberek számára még kérdéses volt, hogy földi élőlény túlélheti-e az űr szokatlan körülményeit. Az amerikaiak kezdetben muslincákat, majd majmokat igyekeztek a kozmoszba juttatni űrugrás kíséretében, a szovjetek először rágcsálókkal, majd kutyákkal kísérleteztek.

Az állatok közül a legismertebbé az amerikai, Albert névre keresztelt majmok után Lajka kutya vált, ő volt az első élőlény, amely a Föld körül keringhetett.

A Szputnyik-1 1957. október 4-i – az űrkorszak nyitányának számító – világraszóló sikere után a fellelkesült szovjet pártfőtitkár, Nyikita Hruscsov egy hónapon belül (az orosz forradalom előtti napokra időzítve) újabb műholdat kívánt látni, amint a Föld körül kering.

A tervek szerint az űralkalmatosságban már egy élőlény is helyet foglalt. Őt a Moszkva utcáin kóborló – ezért az extrém körülményekhez már hozzászokott – kutyákból választották ki. Az első számú befutó egy hároméves husky-terrier keverék lett: a Kis Citromtól kezdve a Kis Bogáron át többféleképpen is nevezték, végül a Lajka maradt rajta.

Érdekesség, hogy nagyobb stressztűrő képességük miatt mindig nőstény egyedeket választottak a szovjetek. A kiképzés során egyre kisebb ketrecekbe helyezték az ebet, nagy hanghatásoknak tették ki, illetve centrifugákban szimulálták vele a gyorsulást.

A nagy nap november 3-án jött el, amikor a Szputnyik-2 aljában lévő szűk kapszulába vezették Lajkát, akinek hátsójára az ürülék felfogására alkalmas zacskót erősítettek. A leszíjazott Lajka még fel tudott állni, azonban lefeküdni vagy megfordulni már nem.

A kilövésnél az eb légzése és pulzusa az egekbe szökkent, de a folyamatot annak ellenére túlélte, hogy még a hűtőrendszer is meghibásodott.

A korabeli hírközlés szerint Lajka fájdalommentesen halt meg több nappal a repülése után. Csupán 2002-ben derült ki, hogy a kilövést mindössze néhány órával élte túl. A Szputnyik-2 űrhajósának tetemével még 2566-szor kerülte meg bolygónkat, míg végül 1958. április 14-én a légkörbe érve elégett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híres kutya a világtörténelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra