Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét híres kutya a világtörténelemből

2022. február 3. 15:05 Múlt-kor

<

A háborút kirobbantó eb

Görögország és Bulgária ellenségeskedése már a XX. század elején, a Török Birodalom végső széthullása előtt, a balkáni háborúk idején elkezdődött. A harc Macedóniáért (a mai északgörög területek), valamint Kelet- és Nyugat-Trákiáért folyt.

Bulgária vesztesként került ki az első világháborúból, Görögország azonban jelentős területeket szerzett, amit a bolgár irredenták nem néztek jó szemmel, és az 1920-as években különböző terrorcselekményekkel adták mindezt a közvélemény tudtára.

A század egyik legbizarrabb konfliktusában egy kóbor kutya robbantott ki nemzetközi válságot.

E történet 1925. október 18-án a görög–bolgár határon kezdődött, amikor egy szökött kutyát (más források szerint a saját ebét) kergető görög katonát a bolgár határőrök lelőttek, mivel átlépett a bolgár oldalra. (Egy másik verzió szerint a bolgárok megtámadták a görög előőrsöt, ahol meggyilkoltak egy kapitányt és egy őrszemet.)

A szerencsétlen incidens miatt Bulgária azonnal sajnálatát fejezte ki, és közös vizsgálatot javasolt.

A görög kormány azonban 48 órás ultimátumot adott Szófiának, azt követelve, hogy a felelősöket büntesse meg, hivatalosan kérjen bocsánatot, valamint juttasson el az áldozat(ok) családtagjainak kétmillió frankot.

A görög területi igények kielégítésére pedig négy nappal később sereget küldött a határ menti Petrich elfoglalására. A görögök már több falut megszállás alatt tartottak, mikor a Népszövetség közbelépett, s elítélte a támadást.

Egy nemzetközi bizottságnak végül sikerült elsimítani a két ország közötti tíznapos konfliktust, ám a félreértés okozta támadás így is mintegy 50 ember (főként bolgár civil) halálát okozta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híres kutya a világtörténelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra