Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat őrült uralkodó

2014. november 11. 14:20

Őrült Johanna

Az Aragóniát és Kasztíliát egyesítő Ferdinánd és Izabella leányaként született Johannát 17 éves korában adták hozzá a női nem nagy tisztelőjéhez, a kifejezetten jóképű, szívtipró Habsburg Fülöphöz, akiről már életében anekdoták keringtek az afférjairól. Ezzel szemben Johanna szigorú, vallásos szellemben nőtt fel, sok időt töltött a templomban és a források szerint erkölcsös életet élt.

Egyes beszámolók szerint azonban még a hivatalos ceremóniát sem várták ki, Fülöp felszólított egy papot, hogy adja össze őket, majd a sebtében összecsapott esküvő után a házasok visszavonultak és a másnapi, nagy pompával megrendezett menyegzőn már feltűnően nyugodtak és boldogok voltak. A két eltérő jellemű és vérmérsékletű embert házasságuk elején szenvedélyes szerelem fűzte egymáshoz, ami uralkodói körökben meglehetősen ritka jelenségnek számított. Házasságuk tíz éve alatt szám szerint hat gyermekük, két fiuk és négy lányuk született. Fülöp azonban hamarosan visszatért házassága előtti kicsapongó életmódjához, Johanna erre eltávolított az udvarból minden szemrevaló fehérnépet, s egyre gyakoribbá váltak az őrjöngésig fokozódó veszekedések.

Őrült Johanna

1500-ban Johanna lett a spanyol trón örököse, s így felértékelődött a Habsburgok szemében, akik általa kívánták megszerezni a nagyhatalommá váló ibériai államot. Habár a férje, az apja és fia, a későbbi V. Károly egész életében ellene dolgoztak, egészen 1555-ben bekövetkezett haláláig hivatalosan ő volt a spanyol királyi felség, pedig 1516-tól társuralkodói rangban, ám a nagyvilágtól elvonultan uralkodott fia mellett. Őrültségének hangoztatása az intrikák sorába illeszkedett.

A spanyol nép által A szerelem bolondja/Őrült szerelmes (La Loca d'amor) néven emlegetett Johanna elmeállapota csak akkor fordult valóban válságosra, amikor 1506-ban Szép Fülöpöt elveszítette. A fiatal férfit egy hirtelen és gyors lefolyású betegség, "forróláz" vette le a lábáról, és szinte természetes, hogy a német területeken azonnal megindult a szóbeszéd: a felesége mérgezte meg. Ez azonban nem túl valószínű, hiszen a krónikások borzadva számoltak be arról, hogy Johanna nem volt hajlandó kiadni Fülöp bebalzsamozott holttestét, hálószobájában őrizgette, sőt a korabeli pletyka szerint a hitvesi ágyba is maga mellé fektette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat őrült uralkodó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra