Hat kora újkori tanács a jó alváshoz
2019. március 13. 15:52 Múlt-kor
A helyes étkezés csodákat művel
A régi idők emberei számára a nyugodt alvás egyik titka gyomruk tartalma volt. Az emberiség azóta tartja magát ébren koffeintartalmú élelmiszerekkel, amióta csak ismeri hatásukat, és már a 17. században azt állította Philippe Sylvestre Dufour francia gyógyszerész, hogy a tea és a kávé kerülendők alvás előtt. Megjegyezte, hogy csak azok számára hasznosak, „akik éjszaka tanulnak”. Azt is tudták azonban eleink, hogy egyes élelmiszerek akár gyógyírként is szolgálhatnak a kialvatlanságra. Elsősorban a fejes salátából készült levest dicsérték annak álmosító hatásáért, és gyakran fogyasztottak forralt bort is altató célzattal.
A kora újkori egészségügyi tanácsadó írások közeli kapcsolatot feltételeztek az egészséges alvás és az egészséges emésztés között. „Az egészség vára” című 1534-es művében Sir Thomas Elyot brit jogász és humanista kijelentette: „Az emésztést jobbá, illetve tökéletesebbé teszi az alvás, a testet kövérebbé, az elmét csendesebbé és tisztábbá, a testnedveket kiegyensúlyozottabbá.”
Sokan úgy gondolták, a megfelelő alvási testhelyzet gyorsítja az emésztést. Az embereknek azt tanácsolták, „jól feltámasztva” aludjanak, megemelt fejjel, hogy testük az emésztőrendszer felé lejtsen, megakadályozandó az étel felöklendezését. Arra is biztatták őket, hogy váltogassák testhelyzetüket az éjszaka folyamán: a jobb oldalra fordulva úgy tartották, könnyebben bejut az étel a gyomorba, az így töltött néhány óra után pedig érdemes átfordulni a hűvösebb bal oldalra, ezzel kiegyenlítve a testhőmérsékletet.