Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Gyanús körülmények között hunyt el Hollywood örök dívája, Marilyn Monroe

Gyanús körülmények között hunyt el Hollywood örök dívája, Marilyn Monroe

2023. június 1. 17:05 Jeki Gabriella

A végzet asszonya volt, vagy múzsa? Szexszimbólum vagy csak szeretetre vágyó nő? Az bizonyos, hogy egy ennyire összetett személyiségről nehéz lenne minden titkot kideríteni. 97 éve, 1926. június 1-jén született Marilyn Monroe.

<

Senki sem tudta, ki lehet az apja

Marilyn Monroe vitathatatlanul korának egyik legnagyobb hollywoodi sztárja volt. De nem csak saját korában rajongtak érte – a díva arca most, több mint ötven évvel később, még mindig látható emléktárgyak sokaságán a Hollywood Boulevardon.

Mit lehet mondani az ikonról, amit még nem mondtak el? Nos, itt van néhány dolog, amit talán még nem tudtunk Norma Jeane Mortensonnal kapcsolatban.

Marilyn Monroe Los Angelesben született 1926. június 1-jén. Az anyakönyvi kivonatában a Norma Jeane Mortenson név szerepelt. Gyerekkorát különböző nevelőszülőknél és árvaházban töltötte, nem véletlenül.

Már gyermekként is igen labilis és gyenge volt, ami nem is csoda a mentális betegségben szenvedő anyja (Gladys Baker negatívvágóként dolgozott a Consolidated Film Industries vállalatnál) miatt, de lelkiállapotára az is rányomta a bélyegét, hogy senki nem tudta megmondani, ki lehetett az apja.

Az ehhez kapcsolódó spekulációk és találgatások még ma is élnek, ám tényleges bizonyíték egyelőre nincs. A két fő jelölt: Gladys második férje, Edward Mortenson, akit Norma Jeane születési anyakönyvi kivonatában az apjaként jegyeztek be, és Stanley Gifford, aki Gladys egyik munkatársa volt és aki – Marilyn születési dátumát tekintve – szintén esélyes az apaságra (hiszen 1925-ben viszonyuk volt).

Mindenesetre Edward és Gladys hónapokkal Marilyn születése előtt szakított. Szakértők összehasonlították Marilyn arcvonásait a két lehetséges apajelölttel, és arra jutottak, hogy a díva több hasonlóságot mutat Stanley Gifforddal, mint az apaként bejegyzett Mortensonnal.

Marilyn gyakran mesélt később arról, hogy az anyja gyakran mutatott fotókat az igazi édesapjáról. A képeken látható fiatalember azonban megszólításig hasonlított Clark Gable-re.

Ezt a furcsaságot csak tovább fokozza, hogy Marilyn Monroe utolsó filmjében, az 1961-es Kallódó emberekben (The Misfits) együtt dolgozott a híres színésszel.

Nem mellesleg ez volt Marilyn szellemi és fizikai egészségének egyik mélypontja, és a produkció rémálom volt. Tíz nappal a forgatás után Gable végzetes szívrohamot kapott és meghalt. Marilyntől a következő évben kellett búcsút vennie a nagyérdeműnek.

Édesanyja mentális problémákkal küzdött

Marilyn Monroe szinte soha nem beszélt az édesanyjáról. Ehhez azonban az is szorosan hozzátartozott, hogy amikor híressé vált, az őt szerződtető filmstúdiók azt tanácsolták neki, hogy inkább mondja azt, hogy az anyja meghalt.

Egyszerűen nem akarták, hogy napvilágra kerüljön Gladys Baker mentális betegsége. Marilyn anyját ugyanis paranoid skizofrénként diagnosztizálták, és a színésznő gyerekkorában is többször kezelték pszichiátriai zárt osztályokon. Emellett Gladys sem lelkileg, sem anyagilag nem volt felkészülve az anyaságra.

Marilyn nevelőszülőknél nőtt fel és városról-városra járt. Sokáig a kaliforniai Hawthorne-ban élő Albert és Ida Bolender nevelte, akik szerették volna örökbe fogadni a kislányt, de végül ez a tervük meghiúsult.

Marilyn gyerekként olyan dolgokat élt át és tapasztalt meg, amelyek testileg és lelkileg is megviselték. A nevelőszülők mellett megjárta az árvaházat is, és nyolc évesen (az Atkinson családnál töltött tizenhat hónap során) szexuálisan molesztálták. Az addig is szégyenlős és visszahúzódó kislány ekkor még inkább visszahúzódóvá vált.

A következő időszakban újabb családokhoz került és újabb traumák érték. Így az sem meglepő, hogy 16 évesen már úgy döntött, inkább férjhez megy.

Marilyn 1942. június 19-én fogadott örök hűséget a szomszéd fiúnak, a 21 éves James Doughertynek, aki egy gyárban dolgozott. Emiatt félbehagyta középiskolai tanulmányait és elkezdett csak a családnak élni.

„A házasságtól nem lettem szomorú, de boldog sem” – nyilatkozta egyszer az első komolyabb kapcsolatáról. – „Alig beszéltünk a férjemmel. Nem mintha dühösek lettünk volna egymásra. Nem volt semmi mondanivalónk. Meghaltam az unalomtól.”

Így, amikor 1943-ban a férje belépett az állami kereskedelmi flottához, Marilyn egyedül maradt. Bár Dougherty eleinte vissza-visszatért hozzá, egy idő után eltűnt. Férje távozása után a fiatal hölgy annak szüleihez költözött, és egy rádióirányítású repülőgépeket gyártó üzemben vállalt munkát.

Anyjával annak idegösszeomlása után már csak igen ritkán tudott találkozni, és ezek időtartama is egyre rövidebb lett. Ez nem is volt csoda, hiszen Gladys élete hátralevő részének jelentős hányadát különböző kórházakban töltötte.

Végül azonban valahogy mégis túlélte a lányát, és 1984-ben, 22 évvel Marilyn után hunyt el. „Marilyn egész életét átjárta az a bénító félelem, hogy az anyja őrülete akár örökletes is lehet” – mondja J. Randy Taraborrelli, a New York Times bestsellerje alapján készült minisorozat, a Titkos élet (Secret Life) című, 2015-ös filmben, amely a Marilyn életében fontos szerepet játszó nőkre összpontosított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gyanús körülmények között hunyt el Hollywood örök dívája, Marilyn Monroe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra