Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

400 éves hagyomány szerint hűsölnek a japánok a forróságban

2004. augusztus 24. 11:57

Tokió utcáin és kertjeiben a hőség ellen újabban egy 400 éves szokást felelevenítve védekeznek: hagyományos nyári kimonóba öltözve többszázezren fröcskölik a vizet.

<

A többnyire a kertekben és az utcán zajló nyári hűsítő fröcskölődés japán szokása, az Uchimizu, a 17. századból, a Japán történelem különleges időszakából ered. 

 

A történetírás Edo-korszakként ismeri Japán 17-19. század közepéig tartó zavartalan belső fejlődését jelentő, szilárd és békés korszakát. 1603 és 1867 között Japán gyakorlatilag függetlenül, mindenféle külföldi hatástól elszigetelten fejlődött.

 

1600-ban, pontosan abban az évben, amikor William Adams Oita-nál hajótörést szenvedett, majd felfedezte Japánt, Tokugawa Ieiasu megszerezte a hatalmat az egész ország felett. Megalapította a Tokugawa sógunátust, fővárosát pedig Edo-ba helyezte (mai Tokió), hatalma jeléül Kiotó-ban felépítette a Nijo-várkastélyt.

 

A spanyol és portugál misszionáriusokat és az angol kereskedőket kiközösítették, a kereszténységet betiltották, és egy időben üldözték is. Csak néhány holland kereskedő számára engedélyezték Nagaszakiban a kikötést, így került be a nyersselyem, a cukor és egyes gyógyszerek.

 

Az Ebo-korszakhoz számos izgalmas japán kulturális örökségként elkönyvelt hagyomány kialakulása kapcsolódik. Ekkor alakult ki a kabuki színjátszás, melyben a színészek előbb nők, később csak férfiak voltak, illetve a mindennapi élet történeteit zsánerképekben megfestő ukiyo műfaja, valamint a fametszés művészete is.

 

Az ekkor népszerűvé lett népi hűsölést manapság a helyi közösségek sok helyütt életre keltik: tavaly Tokióban 340 ezer ember vett részt a hagyományos nyári fröcskölésben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

400 éves hagyomány szerint hűsölnek a japánok a forróságban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra