Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megrepedt a berlini holokauszt-emlékmű

2007. augusztus 9. 10:00

Két évvel átadása után máris karbantartásra szorul a berlini holokauszt-emlékmű, ugyanis betonsztéléi egy részén repedések éktelenkednek.

<

Az év elején írta meg a Berliner Zeitung, hogy a Brandenburgi-kapu és a volt Hitler-bunker között 19 ezer négyzetméteren elterülő emlékmű sztéléinek takarásában `tömegesen vizeltek` a turisták.

Az emlékművet hárommillió, a hozzá kapcsolódó információs központot egymillió látogató keresi fel évente. A 2711 szürke márványtömbből álló labirintusban anyák sétáltatják kisgyermekeiket, rapperek ugrálnak egyik kockáról a másikra, Németország minden részéből idelátogató iskolások uzsonnáznak, fogócskáznak. Van, aki a köveken napozik. Kedvelt randevú-hely is lett és este, éjjel szerelmespárok találnak itt búvóhelyet - írta a 2005-ös megnyitó után a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az elmúlt időben a betontömbök megközelítőleg egyhetedén hasadások tűntek fel. A repedések többsége mindössze egytized milliméter széles, viszont szabad szemmel is jól látható, mert a beszivárgó esővíz miatt vízkő rakódott le a széleiken. A károsodás ellenére az emlékhely biztonságosan látogatható, csak esztétikai a kár - idézte az emlékhely igazgatóját, Uwe Neumärkert legutóbb a Berliner Zeitung. Valószínűleg műgyantával végzik el majd a javítást: feltöltik a réseket, majd a csíkokat a betonnal megegyező színűre festik. Az igazgató azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy 2005-ös rendkívül hideg tél és a rá következő rendkívül meleg nyár idézte elő a repedéseket, de azt sem tartja kizártnak, hogy a közelben húzódó vasútvonal okozta rázkódás vagy az amerikai nagykövetség új épületének építési munkálatai miatt jelentek meg.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma-Pálfy M. Katalin)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megrepedt a berlini holokauszt-emlékmű

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra