Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az érsekújvári lány, aki a Vadnyugat leghírhedtebb figurái között élte le életét

2022. január 7. 16:05 Múlt-kor

Akárcsak a határvidéki mesék férfialakjai, Nagyorrú Kati, azaz Big Nose Kate is új életet kezdeni indult nyugatra. Független és rettenthetetlen nő lévén, aki a pisztollyal is jól bánt, sok kalandot élt meg táncosnőként, prostituáltként és szállótulajdonosként. Mire 1940-ben 89 évesen elhunyt, megélte a Vadnyugat hajnalát és alkonyát, de férfi kortársaitól eltérően ő megérte, hogy mesélhessen róla.

<

Amerikába jöttek

Kate gyerekkorában semmi nem utalt arra, hogy egy napon a Vadnyugat ismert alakja lesz. 1849. november 9-én született Horony Mária Katalin Magdolna néven Érsekújváron, a Magyar Királyságban (ma Szlovákia). 1860-ban szülei vele és hat testvérével együtt az amerikai álmot keresve elhagyták Európát. Az Iowa állambeli Davenportban telepedtek le, ahol Horony Mihály (más forrásokban Miklós) orvosi praxist nyitott.

Hamarosan viszont mindkét szülő elhunyt, a gyerekek pedig nevelőszülőkhöz kerültek. Katalin egy Otto Schmidt nevű férfi felügyelete alá került, akit, mikor az megpróbálta megerőszakolni, fejbeütött egy fejsze nyelével, mielőtt elmenekült. Hogy a lehető legmesszebbre szökhessen, fellopózott egy St. Louis-ba tartó gőzhajóra, és felvette a Kate Fisher nevet. A beszámolók szerint a következő években több módon is kereste a saját útját – előbb mint orsolyita apácanövendék, később mint feleség és anya.

Amikor férje és gyermeke – akiknek létezéséről amúgy csak Kate beszámolóiból tudunk – meghaltak sárgalázban, Kate kénytelen volt prostituáltnak állni. Előbb egy St. Louis-i madámnak dolgozott, majd a kansasi Dodge City-ben nem másnál, mint Wyatt Earp sógornőjénél talált munkát. Együtt mentek tovább délre, a texasi Fort Griffinbe. Kate itt találkozott az életében talán legjelentősebb szerepet betöltő emberrel, a TBC-s és temperamentumos fogorvossal, John Henry „Doc” Holliday-jel.

Big Nose Kate és Doc Holliday románca

Kate és Holliday a határvidék hőseihez méltó helyen, egy italmérésben találkoztak először, mégpedig John Shanssey Fort Griffin-i kocsmájában, 1877 körül. Kate-nek imponált Holliday hanyag kifinomultsága, Holliday-t pedig vonzotta Kate érzéki szépsége, értelme és függetlensége. Mindennek tetejébe mindketten tüzes természetűek voltak: az évek során összevesztek, szétváltak, újra találkoztak, talán össze is házasodtak, és megint veszekedtek.

„Valahogy el kellett hallgattatnom, Wyatt” – panaszkodott Holliday egy Kate-tel való összetűzésük után Wyatt Earpnek. „Csak finoman fejbe legyintettem a pisztolyom agyával, el kellett hallgattatnom.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az érsekújvári lány, aki a Vadnyugat leghírhedtebb figurái között élte le életét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra