Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ahol a püspök felügyelte a legjobb bordélyházakat: a középkori London alvilága

2018. október 16. 16:46 Múlt-kor

A bűn földrajza

Jelentőséggel bír az is, a város mely részei voltak mely alvilági tevékenység melegágyai. Vegyük például Southwark folyóparti szakaszát, ahol jelenleg Shakespeare Globe színházának újjáépített mása, a Southwark-katedrális, és a Winchester-palota maradványai találhatók. Első ránézésre azt gondolná az ember, hogy Winchester püspökeinek hajdani lakhelye egyfajta egyházi felügyeletet jelenthetett, amely távol tartotta a bűnözés minden formáját. Valójában azonban pont a püspök saját, nem a város hatáskörébe tartozó területén voltak megtalálhatóak a város legjobb bordélyházai a középkor nagy részében.

Maga a püspök volt a létesítmények bérbeadója is – a parlament összehívásakor a látszat fenntartása érdekében ideiglenesen fel is függesztette működésüket. Minden bizonnyal nem véletlen, hogy a fennmaradt bírósági dokumentumok által leggyakrabban azonosított kuncsaftokról sokszor derül ki, hogy papok vagy szerzetesek – az egyház és morális tanításai aligha akadályozhatták meg a bocsánatos bűnöket.

Habár egy sor szabályozással igyekeztek a gyakorlatot Southwark határain belülre szorítani és csökkenteni vonzerején, a prostitúció Londonban is virágzott. A Farringdon Without nevű kerületet gyakorta nevezik a korabeli források a „közönséges nők” tanyájának, egy, a Cheapside és a Soper Lane-i St. Pancras-templom (amely az 1666-os nagy tűzvész során megsemmisült) közötti apró szomszédság pedig a jelek szerint a mai piroslámpás negyedek középkori megfelelője lehetett. Itt a bizonyíték az utcanevekben is felfedezhető: két keskeny mellékutca a Gropecunt (kb. „pinatapogató”) Lane, illetve a Popkirtle (kb. „kidurranó tunika”) Lane neveket kapta.

Egy harmadik ilyen területről szóló beszámoló szerint a Queenhithe kerületben egy vendéglő mögött volt található egy „privát hely”, amely „jó rejtekhelye a tolvajoknak (…) sok gonosz egyezség születik ott, és sok szajhának és bordélyosnőnek van ott menedéke, ahol szabadon megköthetik álságos frigyeiket.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ahol a püspök felügyelte a legjobb bordélyházakat: a középkori London alvilága

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra