Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A világháborúban és merényletekben is majdnem odaveszett Olaszország diktátora

A világháborúban és merényletekben is majdnem odaveszett Olaszország diktátora

2024. február 22. 09:50 Múlt-kor

<

Orrot súroló golyó, lepattanó kézigránát

A háború befejeztével Mussolini végleg szakított a szocialistákkal és az általa vezetett szélsőjobboldali fasiszta mozgalom élére állva 1922-ben megszerezte a hatalmat Itáliában.

Az újságíró-politikusból egy csapásra egy egész nép vezére (Il Duce) lett.

Hatalomra jutását azonban nem mindenki ünnepelte. Egyesek olyannyira kártékonyan ítélték meg politikai működését, a tekintélyuralmi rendszer kiépítését és az olasz társadalmi átalakulásokat, hogy merénylet útján akarták eltávolítani a Ducét a hatalomból.

1926 áprilisában egy ír–angol származású hölgy, bizonyos Violet Gibson lőtt rá Mussolinire, aki hihetetlen módon túlélte az incidenst. A golyó csupán az olasz diktátor orrát súrolta.

Ugyanezen év szeptemberében egy anarchista antifasiszta, Gino Lucetti gránátot hajított a Rómában parádézó Duce kocsijára, ám a gránát lepattant a jármű szélvédőjéről és a járdán robbant.

Az autó úgy látszik, valamiért vonzotta a merénylőket, mert októberben újra rálőttek a nyitott kocsiban Bologna városába látogató olasz vezetőre.

Mussolini itt sem sérült meg, de a feldühödött tömeg meglincselt egy 15 éves fiút, akinek valószínűleg semmi köze nem volt a Duce ellen irányuló merényletkísérlethez.

Az 1931-es év is sűrű esztendő volt, bár itt már nem forgott közvetlen életveszélyben az olasz diktátor, mert a két anarchistát, az amerikai Michele Schirrut, majd az olasz Angelo Sbardellottót még azelőtt elfogták, hogy azok akcióba léphettek volna.

A Duce szerencsecsillaga végül a második világháború végén, 1945 áprilisában áldozott le.

A menekülő Mussolinit a partizánok a Comói-tó melletti Dongóban elfogták és szeretőjével, Clara Petaccival együtt kivégezték. Az egykori vezér holttestét Milánóban egy benzinkút tetőszerkezetére akasztották. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A világháborúban és merényletekben is majdnem odaveszett Olaszország diktátora

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra