Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A háborúk és a klímaváltozás is hozzájárult a hatalmas maja város, Tikal elnéptelenedéséhez

2020. december 4. 17:55 Múlt-kor

<

Luxus és véres labdajáték

A kereskedelemből származó jelentős bevételek a szigorú hierarchia alapján felépülő tikali társadalom felső rétegének óriási luxust biztosítottak. A királyi család és az előkelők a központi tértől, a Nagy Plazától délre található Központi Akropolisz mészkőből épült, gyakran háromszintes palotáiban laktak.

A festett szobabelsők falára díszes maszkokat akasztottak, faragott kőből készült ülőalkalmatosságaikat pedig – valószínűleg a padlóhoz hasonlóan – jaguárbőr borította. A köznép a város centrumtól távolabb eső részein felépített házikóiban lakott.

Magán a Nagy Plazán a város történetéről értékes információkat az utókorra hagyó hieroglifákkal díszített sztélék álltak. A maják itt végezték az áldozati szertartásokat, amelynek nemcsak állatok, hanem emberek is a szenvedő alanyai lehettek.

A maják egyik legkülönösebb „szórakozását” a leggyakrabban vallási szertartásként funkcionáló labdajáték jelentette. A játékosok a maja krónikák szerint hallucinogén drogok hatása alatt vonultak ki a két kőfal között fekvő pályára, ahol a könyökükkel, térdükkel és csípőjükkel egy nehéz, gumiszerű labdát igyekeztek bejuttatni a kőből készült gyűrűkbe. A gyűrűk a falakon voltak elhelyezve, 6,5 méter magasan.

A játék azonban vérre ment, a vesztes csapat játékosait ugyanis rituálisan feláldozták. A maja mítoszok szerint a labdajáték a halállal és annak legyőzésével kapcsolódott össze. Maga a csillagászati megfigyelésekre is alkalmas játéktér a halál és az élet közötti átmeneti szakaszt jelenítette meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A háborúk és a klímaváltozás is hozzájárult a hatalmas maja város, Tikal elnéptelenedéséhez

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra