Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A fegyelem hiánya miatt mondott csődöt Nikápolynál a lovagi harcmodor

2019. szeptember 25. 13:24 Németh Máté

Csúfos vereség a nikápolyi mészárszékben

A kezdeti francia offenzíva már a janicsár nyílesőt is megsínylette, a túlélőket pedig a földbe szúrt karók késztették megállására. Ezt végül sikerült a kereszteseknek áttörni, de ekkor már gyalog voltak kénytelenek folytatni a küzdelmet, amely úgy tűnt, nem is olyan reménytelen számukra.

Röviddel az első után ugyanis következett a második lovas hullám, amely valamelyest hátravetette a török gyalogosok és szpáhik állásait, de I. Bajezid szultán többi reguláris csapata, kiegészülve a tartalékban állomásozó és a kereszteseket oldalról megtámadó szerbekkel, eldöntötte a harc kimenetelét.

A francia-burgundi csapatok után támadó magyar és havasalföldi katonák közül, aki tehette, menekült, ami miatt később gyávasággal is vádolták őket. Zsigmond király és hadserege a hadmozdulatokban valószínűleg részt sem tudott venni.

A magyar uralkodó a Dunáig hátrált a menekülőkkel, itt sikerült hajóra szállniuk, majd Konstantinápolyba jutniuk, hogy aztán onnan vegyék irányba a biztonságot jelentő hazájukat. A kevésbé szerencsések a hadszíntéren ragadtak, legtöbbjükre halál várt.

A bátorságukat fitogtatni szándékozó, első vonalban támadó és Zsigmond taktikáját átíró franciáknak és burgundiaknak a menekülésre nem volt esélye, így a legnagyobb veszteség őket érte.

A kereszteseket Bajazid parancsára százával vágták le, egyes források szerint a menet közben már foglyul ejtett Félelemnélküli János közbenjárása kellett ahhoz, hogy legalább a legértékesebb és ezért nagy váltságdíjért kiváltható katonákat hagyják életben.

A több ezer lemészárolt mellett így akadt néhány száz fogvatartott is, akik aztán hónapokkal később jutottak vissza hazájukba, valóban tetemes váltságdíj ellenében, de tudunk olyanokról is, akiket végül a szultán „vendégszeretete” során ért utol a halál, miután a szükséges pénzt az otthoniak nem tudták előteremteni.

Az egy órán át tartó csata a keresztesek számára katasztrofális véget ért, a halottak száma meghaladta a tízezret is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A fegyelem hiánya miatt mondott csődöt Nikápolynál a lovagi harcmodor

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra