Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Conducator bukása

2014. december 23. 13:59 Csernus Szilveszter

<

Filmbe illő menekülés Daciával

A Ceauşescu-házaspár helikopterrel menekült el Bukarestből

A diktátor-házaspár útját illetően a helikopterre szállásukról kivégzésükig csak elenyésző számú forrásba kapaszkodhatunk. A Romániai Magyar Szó ezeket igyekezett összegyűjteni egy évvel az események után. A helikopter pilótája attól való félelmében, hogy bemérik – a hadsereg alakulatai fokozatosan álltak át a forradalmi tömeg oldalára –, nem tudott eljutni a kijelölt repülőterekig (a pilóta visszaemlékezése szerint szándékosan emelkedett bemérhető magasságra). A munténiai Titu közelében letett menekülők ezt követően Târgoviște közelében egy „eltérített" Dacia 1201 TX-el folytatták útjukat.

Az autó tulajdonosa egy falusi munkás, bizonyos Nicolae Petrişor éppen a házaspár meneküléséről szóló tudósítást nézte ebéd közben, mikor maga is részese lett a történetnek: garázsa előtt fegyvert fogtak rá és innentől Románia államelnökének lett kényszerű sofőrje a következő órákban. Ceauşescu és szekus kísérői közben a következő állomásukon tanakodtak. Útközben történt, hogy egy gyárudvaron felismerték a hátsó ülésen utazókat, de a kődobálás közepette ekkor még sikerült megmenekülniük a népharagtól.

Ha hihetünk a visszaemlékezőnek, Ceauşescu könnyhullatás közepette hallgatta végig a rádióban Mircea Dinescu beszédét. Az útiterv-szövögetés közben a pártszékházak, a közeli erdők, laktanyák és az állami vezetők villanegyede ellenében döntöttek végül úgy, hogy a növényvédelmi központ épületében bújnak meg. Az ott dolgozók eleinte segítőkésznek bizonyultak, de végül értesítették a katonaságot: Ceauşescuékat letartóztatták és elszállították a târgoviștei laktanyába (a menekülésről szóló tudósításokat ld.: Élő lánc. Szerk.: Gyarmath János-Mihálka Zoltán-Szűcs Olga. Bukarest,  1990.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Conducator bukása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra