Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Conducator bukása

2014. december 23. 13:59 Csernus Szilveszter

<

A megkésett rendszerváltás

Kádár János és Nicolae Ceausescu tolmács segítségével Debrecen főterén beszélget 1977. június 15-én

Október 7-én a Conducator Kelet-Berlinben tanúja lehetett annak, milyen sors vár a magát megreformálni nem akaró rezsimre: Erich Honeckert hetekkel később leváltotta az NDK pártvezetése. Október-november folyamán Lengyelországban már az új szejm ülésezett és Magyarország a harmadik köztársaság korszakába lépett. Megbukott Todor Zsivkov bolgár kommunista vezér és a prágai tömegtüntetések révén a csehszlovák vezetés is. 

A Conducator mindenesetre valamit érezhetett, mikor a november 20-án megnyíló Román Munkáspárt XIV. Kongresszusa előtt két nappal lezáratta a határokat (a diplomatákat, az észak-koreai, kubai és kínai állampolgárokat ez nem érintette) és Bukarestet körülvetette a hadsereggel. A 3308 pártdelegált mellett 15 ország 82 vendégével (akik közül egy sem volt magyarországi) megnyíló értekezleten a diktátor ügyet sem vetett a világ többi részén zajló változásokra.

Öt és fél órás beszédét Ceauşescu a „2060 éves román állam" éltetésével kezdte és bejelentette a kongresszus előtt a tavasz óta előkészített nukleáris programját, mely szerint Románia iparilag és technikailag készen áll az atomfegyverek fejlesztésére. Az immár kétmillió besszarábiai románt elszakító Ribbentrop-Molotov paktum megsemmisítésén túl a Conducator Románia külső adósságainak visszafizetését hozta fel eredményül, emellett egy 2010-ig tartó iparfejlesztési programot készített elő.A kongresszus titkos szavazással ismét megválasztotta Ceauşescut pártfőtitkárnak, államfői és hadseregparancsnoki pozíciója mellé. Felesége, Elena miniszterelnök-helyettes maradt, sőt fia is vezető pozícióba jutott. Utóbbi botrányos nőügyeiről, bukaresti autós száguldozásairól, féktelen kaszinószenvedélyéről és alkoholizmusáról vált hírhedtté; a nép által „Nicu hercegként” emlegetett diktátorfit emiatt állították párhuzamba az egyébként vele jó barátságot ápoló Uday Szaddam Husszeinnel, az iraki diktátor legidősebb fiával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Conducator bukása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra