Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Conducator bukása

2014. december 23. 13:59 Csernus Szilveszter

<

A forradalom Bukarestbe ér

December 20-án, a Conducator hazatérése napján jelentette be a temesvári forradalmi tömeg, hogy a város innentől „szabad város”. Ceauşescu az egész országban elrendelte a harckészültséget, s másnapra szimpátiatüntetést hívott össze az általa emeltetett hatalmas Köztársasági Palota, a Casa Popurului elé Bukarestben. A mintegy százezres gyűlés a szokásos forgatókönyv szerint indult: a párt bértapsolói és bekiabálói végezték a dolgukat, ám kis idő elteltével a tömeg a „Temesvár”, „szabadság” és a „le Ceauşescuval” jelszavakat kezdte skandálni - hamar kiderült, hogy a szimpátiagyűlés rossz ötletnek bizonyult.

Tüntetők Bukarest utcáin

A tévéközvetítés megszakításából az ország népe tudhatta, hogy valami elkezdődött. A tömeget a sugárutakat elálló tankok és a fölöttük köröző helikopterek sem félemlítették meg, beszéde után pedig a diktátor tűzparancsot adott ki - a véres forradalom Bukarestben is kezdetét vette. Este 10 órakor Nicu Ceauşescut a forradalom mellé álltak letartóztatták Nagyszebenben.

22-ére a tűzparancs ellen akadékoskodó hadügyminiszter, Vasile Milea a Securitate áldozata lett, amit délelőtt még öngyilkosságként jelentett be a romániai televízió. Ezt követően egy helikopter szállt fel a Központi Bizottság épületéről, fedélzetén a Ceauşescu-párral és néhány szekussal. A déli órákban az ellenzéki irodalmár, Mircea Dinescu bejelentette: a vezér lemondott, a rendszer megdőlt, a diktatúrát pedig többpártrendszer váltja fel.

A Román Munkáspárt feloszlatása után a kommunista vezérkar régi tagja, a változások élére álló Ion Ilescu még „elvtársak!” megszólítással kezdte beszédét, amelyet – hasonlóan Nagy Imre 1956 októberi beszédéhez – füttykoncert követett, majd attitűdjén változtatva kijelentette: a régi „Ceauşescu – a Párt – A Nép” jelszó helyébe a „Front egyesíti az embereket” szlogen lép, és ideiglenesen a Nemzeti Megmentési Front (Frontul Salvării Naționale – FSN) veszi át a hatalmat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Conducator bukása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra