Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az első világháború máig élő örökségei

2014. január 21. 13:19

<

Háborús technológia

Az első világháborúval a technikai forradalom elérte a harctereket is és örökre megváltoztatta a hadseregek harcmodorát, a technológia lényeges és megkerülhetetlen elemévé vált a háború művészetének. Lehet persze amellett is érvelni, hogy a spanyolok sem meghódíthatták volna meg Amerikát, ha nincs a puskapor, és a rómaiak sem uralhatták volna az ismert világot a korszerű haditechnika nélkül, de azt leszögezhetjük, hogy maga a technológia a történelem folyamán addig sohasem volt olyan fontos, mint a Nagy Háborúban.

A hadtörténészek szerint a tengeralattjárók, a repülők, illetve a páncélozott tankok - amelyek közel 28 tonnát nyomtak, ám csupán 4-5 km/órával tudtak haladni - voltak a legfontosabb újdonságok, ám a mérgező gázok újbóli felfedezése is alapjában megváltoztatta a háború "lovagiasságáról" vallott elképzeléseket. Mindezek mellett az egyik leghatásosabb újítás a szögesdrótkerítés volt, amely a lövészárkokba kényszerítette a háborús feleket.

Douglas Haig, a franciaországi brit erők sokat támadt parancsnoka szerint "a legnagyobb érték a háborúban mindig is a ló volt, s ez sohasem fog megváltozni, a jövőben is az fogja eldönteni az ellenséges csapatok közti csata kimenetelét, hogy ki hány és milyen jól nevelt lovat tud bevetni. A tankok és a repülőgépek csupán tartozékai a háborús alakulatoknak, de sohasem vehetik át a ló szerepét." Súlyosan tévedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az első világháború máig élő örökségei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra