Múlt-kor.hu

10 tény a doppingoló sportolókról

2013. március 12. 20:33

1. A dopping szó a zulu harcosok által előszeretettel fogyasztott, erjesztett szőlőhéjból és kóla italból kevert dop nevű alkoholos nedű nevéből eredeztethető.

2. A legendák szerint az ókori atléták teljesítményük fokozása érdekében elfogyasztották az állatok heréit.

3. Az időszámításunk előtti 6. században élt, hat olimpián győzedelmeskedő legendás birkózó, a krotóni Milón naponta több, egyesek szerint 9 kiló borjúhúst fogyasztott.

4. A skandináv mitológia rettenthetetlen berserker harcosai eksztatikus állapotban aprították ellenfeleiket. A kutatások szerint a derék harcosok az összecsapás előtt hallucinogént, bufotenint tartalmazó gombát ehettek.

5. 1807-ben egy angliai gyaloglóversenyen Abraham Wood ópiumot fogyasztott, így 24 órán át ébren tudta tartani magát. A recept bevált, Wood megnyerte a versenyt.

6. Az 1904-es olimpiai maratonon kihirdetett győztes, Thomas Hicks brandyt ivott és nyers tojást evett, vérkeringését pedig idegméreggel, sztrichnines injekcióval fokozta. A célszalagot Hicks előtt átszakító Fred Lorz is "doppingolt": a táv felét autóval tette meg, ezért azonnal kizárták.

7. A Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség 1928-ban megtiltotta a stimulánsok: a koffein, a kokain, az alkohol és a sztrichnin használatát, de a sportolókat még ezután sem ellenőrizték.

8. Az 1960-as római játékokon az amfetamin hatása alatt álló Knud Enemark Jensen leesett kerékpárjáról, és nem sokkal később életét vesztette. Tragédiája eddig az egyetlen olyan olimpiai haláleset, amely a doppinghasználathoz köthető.

9. Az olimpiák történetében az 1968-as mexikói ötkarikás játékokon tartottak először doppingvizsgálatot. A svéd öttusázó Hans Gunnar Liljenwall, hogy idegességét csökkentse, két korsó sört megivott a lövészet előtt, ezért megfosztották bronzérmétől.

10. Heidi Krieger súlylökő nő az NDK államilag is támogatott dopping programjának legismertebb alakja. A férfihormonok hatására nemet váltott, ma Andreas névre hallgat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	10 tény a doppingoló sportolókról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra