Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Firenzei kiállítás pénzről és művészetről

2011. szeptember 26. 16:49 MTI

Egykor a kereskedők finanszírozták a kultúrát: erről szól egy múlt héten nyílt kiállítás a firenzei Strozzi-palotában.

<

A Pénz és Szépség. A bankárok, Botticelli és a hiúság máglyája címmel rendezett tárlaton több mint száz reneszánsz alkotás mutatja be a Medicik vezette városban a pénz és a művészet kapcsolatát, Sandro Botticelli és kortársai művészetét. Beato Angelico, Piero del Pollaiolo, a Della Robbia fivérek, Lorenzo di Credi, Andrea del Verrocchio, Jacopo del Sellaio, Hans Memling festményei azt mutatják meg, miként működött a reneszánsz Firenzében a kultúra finanszírozása.

A Vatikáni Múzeumokból, a firenzei Uffizi-képtárból és más európai és amerikai múzeumokból érkezett számos alkotás bizonyítja, hogy a Medici-család vezette város gazdag kereskedői pénzüket művészetbe fektették be. Nem csak műveltségük miatt: ha szépségre fordították, ez megtisztította az ördög eszközének tartott pénzt - magyarázta az olasz sajtóban a kiállítást gondozó Ludovica Sebregondi.

A kurátor a gyönyörű palotájáról ismert firenzei bankár, Giovanni Ruccellai mondását idézte: jobb szépen költeni a pénzt, mint megszerezni. A művészek pedig a maguk módján ezt érzékeltették is, a kiállításon látható több mint száz festmény a 15. századi firenzei pénz, az arany fiorino szerepét és hatását mutatja be.

A január 23-ig látogatható kiállítás látogatói a Kövesd a Fiorinót! interaktív játék révén betekintést nyernek a reneszánsz bankárok életébe is. Virtuális ezer fiorinót költhetnek el a kiállítás képei alkotta útvonalon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Firenzei kiállítás pénzről és művészetről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra