Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Húsz éve bontották le a vasfüggönyt

2009. június 29. 08:22 MTI

Megemlékezés az osztrák-magyar határon

A határnyitás huszadik évfordulójára emlékeztek péntek este Sopronpusztánál, a magyar-osztrák határ magyar oldalán. Az ünnepségen részt vett Sólyom László magyar és Heinz Fischer osztrák államfő is. A megemlékezést Burgenland tartomány kormányzata rendezte abból az alkalomból, hogy szombaton volt a huszadik évfordulója a vasfüggöny ünnepélyes átvágásának.

A civil kezdeményezéseknek a rendszerváltásban játszott szerepét méltatta Sólyom László. Fontos, hogy megadjuk a megbecsülést a rendszerváltás minden szereplőjének, hiszen az nem néhány politikusnak az emberek feje felett kötött megegyezése volt - hangsúlyozta a köztársasági elnök. "A vasfüggöny lebontása nem vezetett volna Európa egységesüléséhez, ha a határ két oldalán gyökeresen eltérő rendszerek maradtak volna fenn, az egységet a demokratikus rendszerváltás hozta meg" - mondta Sólyom László. A rendszerváltásban és ezen belül is a határnyitásban fontos szerepe volt a civil kezdeményezéseknek - mondta.Történelmi pillanat volt 1989. június 27-e, amely hozzájárult Európa megváltoztatásához, az ehhez hasonló események bizakodásra adnak okot arra, hogy az emberek tanulnak a történelemből - mondta Heinz Fischer osztrák államfő. A húsz évvel ezelőtti események egyik tanulsága az, hogy az emberek képesek tanulni a történelemből. 1989 másik tanulsága, hogy a diktatúrák nem halhatatlanok - jelentette ki Fischer. Az ünnepség keretében felidézte emlékeit az 1989-es események több résztvevője, s hetven magyar, német, osztrák, cseh és szlovák Trabant vonult át a kishatárátlépőn. Többen olyan járművel érkeztek, amelyet egykori keletnémet menekültek hagytak hátra a határhoz vezető magyar utak mentén.

Anette és Rolf Kaiser volt keletnémet menekültek elmondták, hogyan jutottak át a határon 1989 nyarán kétéves lányukkal osztrák segítőiknek köszönhetően. Sok honfitársukhoz hasonlóan ők is üdülési célra kaptak utazási engedélyt Magyarországra, valójában azzal a tervvel érkeztek, hogy Ausztrián át Nyugat-Németországba szöknek.

Nagy László, az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknik egyik szervezője elmondta: céljuk az volt, hogy a jelképes rendezvénnyel is bátorítsák a magyar ellenzéket. Az eredeti elképzelés szerint a piknik nem lett volna más, mint szalonnasütés a magyar-osztrák határon. Az alkalomra ideiglenesen megnyitott határátkelőnél azonban keletnémet menekültek százai jelentek meg s tódultak át Ausztriába. Bella Árpád volt határőrtiszt öt társával volt szolgálatban a piknik helyszínén. Elmondta: ő maga nem tudott az oda tartó menekültek tömegéről, s amikor megjelentek, saját felelősségére úgy döntött, hogy nem lép közbe. "Tudtam, hogy ha a menekültek megpróbálják kihasználni az alkalmat, nem tudjuk feltartóztatni őket. Ha megpróbáltuk volna, pánik tört volna ki" - mondta.

Az emlékév rendezvényei szombaton Budapesten folytatódtak a két államfő és több mint 30 ország képviselői részvételével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Húsz éve bontották le a vasfüggönyt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra