Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Húsz éve bontották le a vasfüggönyt

2009. június 29. 08:22 MTI

Pozitívan vélekedik a keletnémetek többsége az egykori NDK-ról

Pozitívan ítéli meg a keletnémetek többsége az egykori NDK-t - derül ki egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás eredményeiből. A német kormány megrendelésére készült reprezentatív felmérés szerint a keletnémet megkérdezettek 49 százaléka véli úgy, hogy az egykori NDK-nak "több jó, mint rossz oldala volt".

További nyolc százalék úgy gondolja, hogy az NDK-nak "túlnyomóan jó oldalai voltak", és ő maga abban az időben "boldogabb volt, és jobban élt, mint ma, az újraegyesített Németországban". Ezzel szemben a Németország nyugati felében megkérdezettek jelentős többsége negatívan ítélte meg a volt keletnémet államot - írta a Berliner Zeitung.Az Emnid közvélemény-kutató intézet 1208 ember megkérdezésén alapuló felmérése arra is rávilágít, hogy a kelet- és nyugatnémetek a berlini fal leomlása óta végbement fejleményeket is eltérően értékelik. A keleti tartományokban élő polgárokban több kétely él azzal kapcsolatban, milyen elképzelések valósultak meg ténylegesen az ország újraegyesítésével. Csak 56 százalékuk gondolja úgy, hogy a jogállamiság és a törvény előtti egyenlőség ténylegesen érvényesül, és 37 százalék hisz abban, hogy az egyes állampolgárok képesek lehetnek befolyásolni a politikát. Németország nyugati térségeiben viszont a válaszadók 78 százaléka elismerően szólt a jogállamiságról, és több mint 50 százalékuk pozitívan ítélte meg az állampolgárok politikai befolyásának erejét.

Wolfgang Tiefensee, a keleti tartományok felzárkóztatásáért felelős miniszter kijelentette: a felmérés eredménye azt mutatja, hogy folytatni kell az NDK történelmének feldolgozását. Különösen az iskolákban kell több figyelmet fordítani az NDK fejlődésére és hétköznapjaira, illetve az 1989-90-es "békés átmenetre". Tiefensee néhány napja szorgalmazta, hogy alkosson külön tantárgyat az egykori NDK a német általános, illetve középiskolákban. A kezdeményezést az indokolta, hogy egy berlini egyetem tanulmányából egyértelműen kitűnt: a diákok körében megdöbbentő az ismerethiány az egykori keletnémet állammal kapcsolatban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Húsz éve bontották le a vasfüggönyt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra