Múlt-kor.hu

20 éven belül teljesen eltűnhet a Titanic

20 éven belül teljesen eltűnhet a Titanic

2017. május 18. 08:38 MTI

Tizenöt-húsz éven belül szinte teljesen eltűnhet a több mint száz éve elsüllyedt Titanic, amelynek 1985-ben felfedezett roncsai 3800 méteres mélységben fekszenek az Atlanti-óceán fenekén. Az óceánjáró elsüllyedése a tengerhajózás egyik legismertebb katasztrófája.

"A roncsot biofilm és rozsda vonta be" - mondta Antje Boetius, a bremerhaveni Alfred Wegener Kutatóintézet tengerbiológusa. A biofilm vagy biohártya mikroorganizmus-sejtekből álló egybefüggő bevonat. Néhány éve kutatók egy új baktériumfajt fedeztek fel a rozsdafoltokban, amely a Halomonas titanicae nevet kapta. A baktérium apró lyukakat okoz, ami miatt a roncs instabillá válik és valamikor össze fog omlani - fejtette ki Boetius.

A baktériumok a vasból elektronokat vonnak ki a növekedéshez szükséges energiaforrásul. "A hajóorrot még valószínűleg sok évtizeden át láthatjuk" - mondta Boetius.

A Titanic elsüllyedése a tengerhajózás egyik legismertebb katasztrófája: miután első, az angliai Southamptonból New Yorkba tartó útján összeütközött egy jégheggyel, a luxusgőzös 1912. április 15-re virradó éjszaka elsüllyedt. A fedélzetén utazó több mint 2200 emberből 1500-an életüket vesztették. A roncsokat 1985-ben 3800 méteres mélységben fedezték fel az Atlanti-óceán fenekén.

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

20 éven belül teljesen eltűnhet a Titanic

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra